Kalmar

Hon lär sig svenska genom att sy

1:30 min

Att göra något praktiskt hjälper invandrare att lära sig svenska. I bostadsområdet Norrliden i Kalmar har studieförbundet Bilda studiecirklar där invandrarkvinnor lär sig svenska genom dans eller sömnad.

Wafa Ghannam är en av kvinnorna i studiecirkeln och hon tycker att det fungerar bra.

– Jag märker att jag lär mig svenska mer på Bilda än att gå på skolan. På skolan pluggar vi och gör läxor och så men man känner sig blyg.

Vågar prata mer

– Jag blir rädd att prata, men här vågar jag mer, förklarar Waffa Ghannan.

Wafa Ghannam har gått på Bildas kurs i snart två år. Hon och fem andra kvinnor träffas en gång i veckan på Bildas lokaler, i Norrliden i Kalmar.

Där har de tillgång till symaskiner och kan lappa ihop sina barns kläder. Men det handlar alltså inte bara om att sy, de flesta i studiecirkeln går SFI, Svenska för invandrare, på deltid och vill gärna öva och förbättra sin svenska.

Spontana lektioner

Bredvid symaskinerna står en tavla med några svenska ord, det är dagens lektion. Den är inte planerad i förväg, utan det är spontan undervisning som gäller, säger textilläraren Tone Ourgaard.

– Så fort det kommer upp ett ämne där det är nya ord inblandade skriver jag dem på tavlan och vi går igenom dem tillsammans. Vi tar alla tillfällen i akt där vi kan få in nya ord.

– Idag handlade det om svärmor, svärfar, svärdotter osv., förklarar Tone Ourgaard.