Västerviks sjukhus huvudentré. Arkivfoto: Karoline Ödell
Västervik

Kortare tid till operation för bruten höftled

Ortoped Per Delvert: ”Det här kan vi visa upp”
1:05 min

Satsningen vid Västerviks sjukhus på att de som brutit höftleden ska opereras snabbare har gett tydlig utdelning. Idag tar det mindre än nio timmar i snitt från att patienten kommer in till sjukhus tills han eller hon ligger på operationsbordet.

– Vi är stolta över att kunna sätta Västervik på kartan, säger Per Delvert, överläkare vid ortopeden i Västervik.

Hjälps åt att korta tiden

Det som hänt i Västervik sen förra året är att personalen på flera kliniker, från ambulansen, akuten, röntgen, anestesi, operation och ortopeden tillsammans hjälpts åt för att hitta sätt som gör att väntetiden för de gamla som kommer in med en bruten höftled blir så kort som möjligt.

En av förändringarna idag jämfört med tidigare är till exempel att en av ortopedklinikens sängar står färdig nere på akuten när patienten kommer in, vilket innebär att patienten inte måste lyftas över från den tillfälliga han eller hon annars kanske fått. Nytt är också en särskild checklista för ambulanspersonalen för hur patientgruppen tas om hand.

Från 25 till under 9 timmar

Det har också gett klar effekt. För ett år sen var väntetiden 25 timmar. Idag är den mindre än 9 timmar. Framgången märktes redan efter ett halvår. Men den fortsätter alltså och nu handlar det inte längre om ett enskild projekt.

– Istället för att vara projekt har det blivit standard. Det här så här vi jobbar. Alla klinikerna har tagit till sig av det här, säger Per Delvert.

Sjukhuset i Västervik tar varje år hand om runt 160 gamla som brutit höftenleden, de kan då ha trillat, snavat eller halkat hemma eller ute.

Mår bättre efteråt

Såväl annan forskning som erfarenheterna i Västervik visar att den korta väntetiden innan operation gör att dom blir friskare fortare efteråt - kan komma hem fortare och också mår bättre sen.

– Man är piggare och mår bättre efter operationen när man sluppit vänta så länge, säger Per Delvert.

Förbättringsarbetet i fokus

Sjukhuschefen i Västervik Krister Björkegren. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Att se över hur vården kan bli mer effektiv och bra pågår på flera håll inom landstinget. Västerviks sjukhus har projekt på gång som kommer gynna flera andra patientgrupper säger sjukhuschefen Krister Björkgren. Men mycket ligger också framför dem.

- Det som jag tror är det viktiga är att fokusera kring de stora patientgrupperna, diabetes, stroke och där har vi jättemycket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".