Åtvidaberg

Ovanligt tidig start för granbarkborrarna

Den tidiga värmen i april har gjort att granbarkborrarna väckts till liv ovanligt tidigt. Det visar årets andra tömning som skoggstyrelsen i Linköping gjort vid sina feromonfällor i skogarna utanför Åtvidaberg.

– Så vi vart nästan tagna på sängen, men den riktiga svärmningen har inte kommit igång ännu. Det skall vara arton till tjugo grader i några dagar så att vi får se vart det tar vägen med vädret, säger Karl- Gustav Arén, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Linköping.

Vid årets första inventering fanns det tusentals barkborrar i de tre fällorna i skogen vid Bersbo, men efter den kalla inledningen på maj har populationen tillfälligt stannat av och vid denna tömning finns knappt ett femtiotal baggar i fällorna.  Men håller värmen i sig kan vi vänta oss ytterliggare svärmning säger Karl Gustav Aren.

– Ja eftersom det kom igång så här tidigt så är det nog en stor risk för det, förra året så vart det faktiskt en andra generationssvärmning. Det kan gå fort, ett träd kan vara friskt ena veckan och sen veckan därpå är det rött, det är så tråkigt att se, säger Karl-Gustav Arén.

Hur skall man få bukt på problemet då?

Det är virkeshygien, det är det enda vi kan göra. Se till att virket tas om hand, körs ut från skogen och det skall ske före första juli, det är väl det viktigaste, avslutar Karl- Gustav Arén.