Speedway

Ösregn stoppade VM på Ullevi

1:01 min

Årets andra VM-tävling i speedway avbröts på grund av regn. Ovädret drog in över Göteborg timmarna före tävlingsstart, ändå valde arrangörerna att köra men när regnet tilltog fick tävlingen avbrytas.

Regn, regn, regn

VM-tävlingen i speedway på Ullevi bröts efter 16 av 23 heat på grund av regn. Chris Holder, Australien räknas som segrare  före Greg Hancock och Antonio Lindbäck som lyfte sig rejält jämfört med premiären. Det var första gången en VM-tävling avbröts i förtid.

– Det regnade helt enkelt för mycket, juryn var enig, sade tävlingsledaren Tony Olsson.

Efter en solig förmiddag i Göteborg började det regna några timmar innan tävlingen startade. Ändå togs beslutet att starta tävlingen.

– Regnet avtog lite precis innan start. Med tanke på att det gick bra att genomföra tävlingen förra året i regn togs beslutet att starta, sade Tony Olsson.

Följa John

Publiken bjöds inte på någon större underhållning. Den som tog starten vann heaten, i stort sett genomgående. Det fanns bara ett spår att köra i på banan, utanför det spåret var det såphalt.

Uppåt för Antonio

En av de som startade bäst var Antonio Lindbäck. Han inledde med tre raka heatsegrar, innan han bommade starten lite i sitt fjärde heat och fick rejäla problem med sikten. I sin iver att hålla Jaroslaw Hampel bakom sig kastade Lindbäck glasögonen in på sista varvet när de extra siktskivorna var slut men det slutade med en vurpa i nästa sväng.

– Jag såg inget alls. Synd att jag inte kunde hålla den poängen, då hade det räckt till seger i hela tävlingen, sade Lindbäck.

Jämfört med premiären var det ett stort fall framåt för Lindbäck, då tog han en futtig poäng.

– Nu har vi hittat rätt på nya ljuddämparna och jag vet att jag har snabba grejer att åka på. Nu är det bara upp till mig i fortsättningen. Det känns riktigt skönt att vara med uppe i toppen igen, sade Lindbäck.

Dackar länsbäst

Av länsförarna lyckades Dackarnas svenskduo Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren bäst med 6 poäng och kunde nått semifinal om tävlingen körts klart.

Trots sex nya poäng var Fredrik Lindgren var riktigt irriterad efter tävlingen.

– De som bestämmer bryr sig inte alls om vår säkerhet, sade Lindgren. De tänker bara på sina pengar.

Andreas Jonsson valde en mer diplomatisk väg.

– Sikten var obefintlig. Inte ens när jag ledde och vann mitt sista heat såg jag något. Man såg den vita linjen på innerkant, mycket mer var det inte. Om det var rätt eller fel att starta tävlingen vill jag inte säga något om, sade Jonsson.

Det gick ännu tyngre för Västerviks Chris Harris och Dackarnas Rune Holta med 4 respektive 1 poäng.

Noterbart är också att Vetlandas Tomas H Jonasson gjorde en stark insats som wild card-förare, tog åtta poäng och blev femma.

Första avbrutna tävlingen

Detta var första gången en VM-tävling bröts, men enligt Tony Olsson fanns inget annat val än att bryta tävlingen.

– Det är alltid jobbigt att bryta tävlingar men juryn var helt enig, sade Olsson.

En förare råkade riktigt illa ut under tävlingen, Jason Crump kraschade och skadade en axel. Han befarades ha drabbats av ett nyckelbensbrott men senare uppgifter tyder på att axeln hoppat ur led.