Konsument

Kritik mot extra avgifter

1:55 min

När du betalar med bankkort är det förbjudet för butiker att ta ut en extra avgift – men när det gäller betalning med sms finns det en lucka i lagen.

Bussresor, parkeringsavgifter och godis från automater är några av många saker man i dag kan betala för via mobilen. Men ofta tillkommer en extra avgift när man betalar med SMS.

För parkering kan det till exempel handla om 25 procent av beloppet, trots att det sedan augusti förra året finns en lag som förbjuder företag att ta ut extra avgifter när kunder använder olika betalningssätt.

-- Jag tycker att tjänsten är bra, men du ska inte behöva betala extra, utan jag tycker att det ska vara som med kreditkort. Det ska vara gratis, annars kommer folk inte att utnyttja det, tycker Daniel Holmström.

-- Man undviker ju hela kontanthanteringen och att då ta ut en extra avgift tycker jag verkar konstigt, säger Annie Nyberg.

Att det ändå tas ut avgifter för SMS-betalningar beror på en lucka i lagen. Betalar man till exempel en parkeringsavgift till enbart ett bolag, så får det inte ta ut avgift.

Men om man betalar för parkeringen till ett bolag och en extraavgift till ett helt annat bolag, som bara tillhanda håller den specifika tjänsten att du kan betala med SMS, så kan avgiften vara ok.

-- Problemet är att konsumenten inte vet i vilka fall det är ok och inte. Det är omöjligt för en konsument att hålla reda på hur pengarna går, säger Maria Grunditz, jurist på Konsumentverket.

Detta var inte alls tanken med lagen, berättar hon, utan förbudet mot extraavgifter borde gälla SMS också.

Därför ska Konsumentverket tillsammans med Finansinspektionen, som ansvarar för att lagen följs, försöka få regeringen att ändra lagen.

-- Tanken är att konsumenterna inte ska behöva betala, men vi har sett att det går att komma runt lagen och vi tycker att det är olyckligt, säger Terese Malmberg, jurist på Finansinspektionen. Därför ska vi gemensamt skriva till regeringen och försöka få ett förtydligande av bestämmelsen.