Catherine Legrand berättar att den långa svenska kusten är viktig för Östersjön. Foto: Emilia Haraldsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Miljöarbetet måste fortsätta

Övergödningen fortsätter att öka
1:47 min

Östersjölaboratoriets professor Catherine Legrand tycker att det är värt att fortsätta svenskt miljöarbete, trots larmen om smutsiga djurfabriker i öst.

Folke Rydén avslöjade i sin SVT-dokumentär att stora djurfabriker i öst släpper ut sitt gödsel orenat i Östersjön.

– Om man tänker på att Sverige har flera tusen kilometer kust så är vårt arbete positivt, säger Catherine Legrand som är professor vid Östersjölaboratoriet i Kalmar.

– Det är värt att fortsätta arbeta även om de andra länder skiter i Östersjön.

Djurfabriker boven i dramat

En stor miljöbov i Östersjöns övergödning är de stora djurfabrikerna som blir allt större och flyttar till länder som inte har samma krav på rening och gödselhållning som Sverige har.

Catherine Legrand gör en jämförelse med 40 000 kor, lika många som i dag finns på Öland. De motsvarar ett helt samhälle med 700 000 invånare som släpper ut all sin avföring. I de nya djurfabrikerna i Polen och Ryssland planeras för anläggningar med 400 000 grisar.

– I en dokumentär måste man vara lite provokativ och lite dramatisk, men det stämmer att övergödningen har ökat de senaste 50 åren och kommer att fortsätta öka.

Ett grisigt hav

Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio

SVT:s Dokument inifrån skildrade i helgen hur Östersjön lider av utsläpp och övergödning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".