Växjö stift

Nya kräklan tar form

6:18 min

Idag tillverkades en av delarna till Växjö stifts nya kräkla i Orrefors. Delen som visades upp idag är en glascylinder.

Biskop Jan-Olof Johansson är den som ska bära den nya kräklan när den är färdig och han har också varit lite delaktig i att ta fram den.

– Det känns väldigt spännande och roligt. En biskopskräkla är ju ett konstverk och en slags symbol för stiftet. Det är också väldigt roligt att man kan göra vissa av delarna i glas eftersom glasriket ligger i Växjö Stift.

Sliten kräkla
Den gamla kräklan, som är ett par hundra år, har blivit sliten, säger biskopen. Han använder den flitigt så därför behövs nu en ny.

– Jag använder den i stort sett varje söndag när jag är ute i kyrkorna och tar emot nya kyrkoherdar och inviger kyrkor bland annat. I stort sett i alla gudstjänster som jag medverkar i har jag kräklan i min hand.

Liknar en fåraherdestav
Formgivaren Erika Lagerbielke berättar att staven som är nästan två meter lång liknar en fåraherdestav, för att symbolisera att biskopen är flockens ledare.

– Det är en lång stav med en krok överst. I kyrkokonst vill och bör man ta till vara den symbolik som finns och då har jag velat få in den kristna symboliken men också sådant som är särpräglat för Växjö Stift.

Kroken är i silver tillsammans med en glasplatta som är djupslipad och i den finns en Betlehemsstjärna. Detta är en symbol som Jan-Olof har valt som han tycker är viktig, berättar Erika. Under kroken finns en glascylinder som tydligast ska hänföra till Växjö Stift. Det är en bild i glascylindern med tre ansikten som symboliserar de avhuggna huvudena av Växjös egna martyrer; Unaman, Sunaman och Vinaman.

Invigning 12 juni
Kräklan kommer att vara färdig till invigning den 12 juni. Då kommer allmänheten att kunna få se biskopen med kräklan i sin hand för första gången.

– Det kommer att ske i samband med prästvigning i Växjö Domkyrka. Då ska den hålla i många år och jag räknar med att många utav mina efterträdare ska kunna bära den, säger Jan-Olof Johansson.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se