Hultsfred

Festivalen satsar på tåg

Den nya Hultsfredsfestivalen satsar på ett nytt grepp för att locka campingtrötta besökare. Biljettköpare ska kunna åka tåg från Stockholm och sedan bo i sovvagnarna.

– Eftersom det är en ny arrangör i år ville vi komma med lite nya uppslag, säger Micke Lindquist som är miljöansvarig för nya Hultsfredsfestivalen till P4 Kalmar.

– Vi vill också nå ut till besökare som normalt inte åker på festival eftersom de inte vill ligga ute på "leråkrarna" som det heter.

Bor kvar på tåget

Biljettköparna ska kunna bo på tåget, som avgår på onsdagskvällen från Stockholm och sedan stannar i Södertälje och Flemmingsberg på väg ner mot Hultsfred. På Hultsfreds järnvägsstation parkeras tåget under hela festivalen så att besökarna som har tågbiljett kan krypa in och sova i vagnarna under nätterna. Restaurangvagnen står för frukosten.

– Det finns plats för omkring 450 personer till att börja med men vi kan lägga till fler vagnar om intresset är större än så, säger Micke Lindquist.

Informationen om tåget släpps till pressen i morgon och då släpps troligen också biljetterna.

– Biljettföretaget tittar på det här just nu men det är mycket som ska med i biljetten och därför är det lite mer komplicerat.

Brist på sovvagnar

Tanken med tåget är också att minska festivalens totala miljöpåverkan och skapa mer lugn i Hultsfred.

– Det blir mindre utsläpp när man åker tåg och rent logistikmässigt blir det också bättre när vi slipper bilarna som ska parkeras någonstans.

Hultsfredsfestivalen tittar nu på att utöka idén med fler tåg.

– Vi tittar på samma sak från Göteborg och Malmö, säger Micke Lindquist.

– Det lustiga är att det är vagnsbrist. Sovvagnar och liggvagnar är attraktiva på sommaren och det råder stor konkurrens. Vagnarna används i reguljär trafik till Norrland bland annat så de är upptagna.

Nöjda med biljettförsäljningen

Hultsfredsfestivalen som i år drivs av det tyska eventbolaget FKP Scorpio släpper inga biljettsiffror inför festivalen. Enligt arrangörerna ser biljettförsäljningen bra ut, trots de rykten som tidigare varit i omlopp.

– Det ser jättebra ut och vi är väldigt glada, säger Liisa Tolonen som är ansvarig för festivalens mediakontakter.