Regler slårhårt mot cancersjuka

2:25 min

Svårt sjuka cancerpatienter fortsätter att hamna mellan stolarna i sjukskrivningsprocessen, trots att regeringen mildrade reglerna för den gruppen förra året. Snickaren Mats Boman fick sänkt sjukersättning samtidigt som han strålbehandlades för en tumör i munhålan.

– Jag kan inte gapa mer än ett par millimeter. Jag blev helt sönderbränd i hela munnen så i början kunde jag inte äta, berättar Mats Boman.

Mats Boman har på ett år haft tre tumörer i munhålan, i käkar och kindben. De första veckorna i mars genomgick han den senaste behandlingen och han har svårt att prata.

Bara någon vecka efter den 14 dagar långa och mycket tuffa cancerbehandlingen, sänkte försäkringskassan Mats Bomans ersättning från 80 till 75 procent. I och med det försvann också hans tilläggsförsäkring från Afa.

Nu har Mats Boman 2 500 kronor mindre att leva för i månaden efter skatt. Detta trots att regeringen ändrade reglerna förra året, efter mycket kritik om att just svårt cancersjuka for illa av de nya sjukreglerna.

Men Mats Bomans handläggare på försäkringskassan förklarade inte för honom att han kunde få rätt att behålla den högre ersättningen, att han kunde fylla i en annan blankett och då slippa sänkningen.

– Det låter ju allvarligt. Vi uppmanar ju alla att söka eftersom dagarna tar slut. Men vi ska ju själva se om någon har en allvarlig sjukdom, säger Kristina Hylén Bengtsson, verksamhetsansvarig för sjukpenningen på Försäkringskassan.

Mats Boman kan överklaga försäkringskassans beslut om den sänkta ersättningen, men inte heller denna rättighet har någon informerat honom om.

Först i juni ska försäkringskassan utvärdera om regeringens regeländring har mildrats för allvarligt sjuka. Men ser man till statistiken så är det inte fler sjuka som får den högre ersättningen efter ändringen.

Det är fortfarande tre procent av alla sjukskrivna, omkring 3 000 personer av drygt 100 000, som anses så sjuka att de får behålla den högre sjukpenningen.

Mats Boman är finsnickare sedan 30 år och vill komma tillbaka till jobbet på en inredningsfirma i Stockholm men vägen känns lång. Först i sommar vet han om den behandling han just fått har stoppat den senaste tumören:

– Jag har ju haft sammanlagt fyra tumörer. Jag vet inte om jag pallar ett sådant besked.