Kalmar län

Kåremo-vargen är nu i Blekinge

1:33 min

Den norska vargtik som attackerade lamm utanför Kåremo befann sig igår mellan Nävragöl och Holmsjö i Blekinge.

Le Carlsson från Ronneby, som är rovdjursspårare, försöker så gott det går följa den norska vargens väg genom Blekinge.

– Vi får posistioner från den ungefär vartannat dygn, vi får i efterskott reda på var den varit via dess sändare, säger han.

Varit synliga

Två vargar har tidigare i veckan varit synliga i Kalmar län och det är en av dem, kanske båda två, som vandrat ner till våra trakter.

Det finns rapporter om att den norska vargen gett sig på tamdjur i Kalmar län och Le Carlsson misstänker att ytterligare en varg – en utan sändare – följer tätt i den norska vargens spår.

– Ja, det finns tecken på det. Det har varit dräpta får en bra bit ifrån var den märkta vargen befunnit sig, så den kan vi utesluta. Så troligtvis finns en till i närheten, säger Le Carlsson.

Större vaksamhet

Med tanke på att både den norska vargen och troligtvis ytterligare en gett sig på tamdjur på sin väg genom Småland och Blekinge, så uppmanar Le Carlsson fårägare och andra djurägare att vara vaksamma och se om sina djur lite extra.

– Jo, det finns all anledning för djurägare i länet och på andra håll också, att hålla extra koll på djuren, säger Le Carlsson och påpekar att det är omöjligt att säga vart vargen eller vargarna är på väg.

Fråga