Kalmar

Skulle spexa – greps för rånförsök

En bil full med beväpnade män upptäcktes strax före klockan fyra i Kalmar. Vittnen som såg männen ringde polisen som stoppade bilen.

Tre polisbilar dök plötsligt upp när studenterna stannat utanför en lägenhet på Esplanaden i Kalmar. Någon hade upptäckt hur de tre killarna burit omkring realistiska vapen i form av en pistol och ett automatgevär.

Polisen grep de tre unga männen för förberedelse för rån. Enligt uppgifter till P4 Kalmar ska misstankarna har förstärkts av att de befann sig i närheten av en pantbank.

– Vi vet väldigt lite just nu och patrullerna arbetar fortfarande på platsen, sa polisens inre befäl Anders Olsson till P4 Kalmar strax efter klockan fyra.

– Det enda vi vet är att de var maskerade och att de hade någon form av vapen. Vi vet inte om det rör sig om riktiga vapen eller attrapper.

Studentfest i närheten

Ryktet om polisingripandet spred sig snabbt i studentkretsar. På kvällen arrangerades en sittning, ett slags studentfest, på utestället Palace i Kalmar. Dit bjöds alla som engagerat sig i studentlivet i Kalmar på sistone.

– Vi arrangerar sittningen någon gång om året och bjuder alla som arbetat i baren på studentpubben eller på annat sätt engagerat sig, säger Cristoffer Fylkehed som är engagerad i organisationen Kalmar Studentliv.

Ringde och förklarade

Flera kompisar till de tre gripna killarna ringde till polisen och förklarade vad som hade hänt. De berättade att vapenattrapperna var så kallade soft air guns, ett slags kraftiga luftpistoler, och att de gripna inte var ute efter att råna någon.

– De skulle skoja och låtsas att de var rånare eller terrorister inne på vår sittning, säger Cristoffer Fylkehed när han står utanför Palace där utklädda studenter strömmar in.

– Jag ville inte veta alla detaljer i förväg eftersom jag också ville bli överraskad.