Högsby

Vingklippt Ruda fortsätter backa

9:46 min

Beskedet att möbeltillverkaren Spaljisten ska lägga ner sin verksamhet i Ruda är den senaste dystra nyheten för den prövade orten. Många lokaler gapar tomma.

För exakt tio år sedan kom chockbeskedet att antenntillverkaren Moteco skulle flytta sin verksamhet från Ruda till Asien och över 100 arbetstillfällen försvann vilket var ett dråpslag mot orten. P4 Kalmar har besökt Ruda någon mil söder om Högsby.

– Det var ett dråpslag mot hela samhället och vi har inte repat oss än, säger Rune Hellqvist som bor i Ruda och är aktiv i samhällsföreningen där.

Sedan dess har nedläggningarna varit många i Ruda, både inom service och industrier. I höstas stängde Konsum men nu har en annan mindre matvarubutik öppnat i andra änden av samhället.

– Vi är väldigt glada för den butiken som räcker för basbehoven, säger Rune Hellqvist.

"Vore väldigt illa"

Under våren har förslag kommit från Högsby kommun att stänga skolan i Ruda men det vänder sig Rune Hellqvist kraftigt emot:

– Det vore väldigt illa och väldigt dumt. Att ta bort skolan gör definitivt att att vi inte får några nya ungdomar och gör det svårt att få hit ny arbetskraft.

De finns många stora tomma industrilokaler i Ruda som minner om en storhetstid som inndustriort. Många lokaler har stått tomma länge men det finns också verksamhet som blomstrar.

Söker folk

Vid Pronova som tillverkar specialindredningar av trä är det full fart. Just nu pågår arbetet med att göra klart en stororder till Perr Gessles Hotell Tylösand i Halmstad.

– Framtiden ser ljus ut för oss och vi vill växa, säger Tomas Hjertqvist som är företagets vd.

Pronova söker folk men det är inte säkert att de kommer att jobba i Ruda.

– Vi har just öppnat ett kontor på Varvsholmen i Kalmar där orderberedningen jobbar och det finns planer på att flytta hela administrationen dit även om inga beslut om det är tagna.

Tomas Hjertqvist hoppas kunna fortsätta ha produktionen kvar i Ruda om det fungerar att arbeta på distans.

Behövs mer – inte mindre

Samhällsföreningen i Ruda kämpar vidare för bygden och har gjort klart en aktivitetspark nära den nya affären. Det finns framtidstro i Ruda, berättar Rune Hellqvist som hoppas få bättre stöd från Högsby kommun i framtiden:

– Om jag fick önska skulle kommunen satsa mer på skolan, säger han.

-- Eftersom vi har många barn som kommer från andra länder så behövs mer resurser – inte mindre.

Han tycker också att tågen kunde stanna i Ruda igen så de som vill studera eller jobba i Kalmar skulle slippa åka buss till Högsby eller Blomstermåla först, för att sedan kunna åka tåg till Kalmar.