Kalmar län

Polisen: Vifta inte med vapen på stan

Det är inte första gången som leksaksvapen misstolkas som riktiga. Polisen uppmanar nu alla att meddela dem först om spex eller filminspelningar planeras.

I går kväll dök flera polispatruller plötsligt upp samtidigt på Esplanaden i Kalmar. Tre studenter greps, misstänkta för att ha förberett ett rån. Killarna hade med sig ett gevär och en pistol som såg ut som riktiga vapen. Misstankarna om att något var på gång stärktes eftersom de tre killarna befann sig i närheten av en pantbank.

Senare i går kväll släpptes de tre studenterna. De var bara på väg till en studentfest i närheten och skulle spexa med luftvapen, så kallade soft air guns.

Stormade med automatvapen

Det är inte första gången som missförstånd av den här typen inträffar i Kalmar. För några år sedan stormade poliser med automatvapen in på Larmtorget där några elever på en gymnasieskola höll på att spela in en film på en pub. Filminspelningen misstolkades av privatpersoner som ringde polisen. Människorna i publokalen såg ut att ha riktiga vapen, som om ett rån skedde på riktigt.

– Det kändes snopet och lite klumpigt, berättar Anders Almgren som var med under filminspelningen.

Han hade tillfrågats om han kunde spela trubadur i en musikvideo. Plötsligt dök en civilklädd polis med hund upp i dörren.

– Han berättade att beväpnade poliser låg på Larmtorget och hade oss på kornet.

Hänt flera gånger

Eleverna som var ansvariga för filminspelningen fick lära sig att de skulle meddela polisen i förväg innan de arrangerade liknande situationer.

– Jag vet att liknande händelser har inträffat flera gånger, säger Anders Almgren.

– En stuntman i Stockholm har berättat att poliser har sprungit in på företagsevent vid flera tillfällen där låtsassituationer misstolkas som riktiga.