Orrefors

Slutar med slipade kristallglaset

1:35 min

Glastillverkaren Orrefors Kosta Boda slutar att tillverka det klassiskt slipade kristallglaset i Orrefors. Nedläggningen berör ett 30-tal i produktionen och åtta tjänstemän.

Ett förslag om att lägga ner produktionen av klassiskt slipat glas har tagits fram.

– Vi ser hur efterfrågan har sjunkit, det kanske är att kristallglas som gåva inte är lika populärt, till exempel till bröllop. Par önskar lite annorlunda saker idag. Och det här är hantverk, kostnaden för produktkategorin stiger och har man pengar över för en praktpjäs, kanske man väljer att köpa en ipod eller en resa istället, säger Johan Cavelli, VD.

Hoppas på design

30 anställda i sliperiet får lämna företaget. Kvar blir endast 50 stycken i produktionen vid bruket i Orrefors. Istället för den slipade kristallen tror Johan Cavalli på ny spännande design och hoppas mycket på ett designsamarbete med Karl Lagerfeld.

Men Gun Nilsson, en av turisterna som besökte Orrefors idaf, tycker att slipad kristall är det vackraste glaset.

– Jag tycker det är oerhört vackert, men det är för dyrt för mig att köpa. men idag har ändå gått omkring här och tittat, så vackert är det, säger hon.

Förslaget kommer nu att MBL-förhandlas.

" En tabbe"

Glaskännaren Börje Åkerblom tror att Orrefors gör en tabbe när de tar bort produktionen av det som varit deras signum de senaste åren-

– Jag tror man gör en tabbe genom att man tar bort produktionen helt och hållet. Jag tycker det är jätteviktigt att man behåller hantverket så man inte glömmer bort hantverket och måste importera arbetskraft när man vill ta upp hantverket igen, säger han.