Torsås

Får tre kilometer till postlådan

1:41 min

Flera personer i småbyar i Torsås kommun har fått ett brev från Posten som säger att de ska flytta sina postlådor. Anledningen är att posten måste spara och därför ska brevbärarna hålla sig till huvudvägarna.

I Hulekvill utanför Torsås bor Gunnar Jonsson som blivit tillsagd att flytta sin låda tre kilometer, vilket han tycker är vansinnigt.

– Vi måste ju åka ända dit bort och när det kommer paket som inte får plats i postlådan så blir de liggande utanför lådan. Vi vet ju inte när posten kommer, så vi får ju chansa och köra dit, säger Gunnar Jonsson.

Du kommer alltså köra bil till din låda?

– Jag kommer att köra bil till min låda varje dag i så fall.

Tre kilometer bort

Det var i måndags som Gunnar Jonsson öppnade sin grå postlåda och hittade post från Posten. "Vi vill att du flyttar din postlåda", stod det i brevet. Med i kuvertet fanns också en skiss som tydligt visar att han ska flytta sin postlåda till Bällstorp, som ligger tre kilometer från hans hus i Hulekvill.

Anledningen är att Posten ser över sina utdelningsrundor så att de följer de riktlinjer som finns för utdelning på landet. De här riktlinjerna säger att lantbrevbärare ska dela ut post efter sin huvudväg och bara åka in på sidovägar om det finns minst två åretruntboende hushåll per kilometer. Brevbäraren ska inte heller köra in till hus som ligger närmare huvudvägen än 200 meter.

Sämre service

Gunnar Jonsson och hans grannar uppfyller alltså inte kraven för att få sin post levererad till huset. De flesta i byn är upprörda och tänker överklaga beslutet. Andra är mer uppgivna och accepterar att dom inte kan få samma service på landet som om de hade bott i staden. Men Gunnar Jonsson kan inte förstå varför han ska ha sämre service än nån annan.

– Jag som skattebetalare ska behandlas på samma sätt som andra. Vi på landet ska inte vara några andra klassens medborgare. Postservicen är till för alla medborgare i Sverige och då ska vi behandlas lika, säger Gunnar Jonsson