Kalmar län

Ungdomar ska styra mer med regionalt råd

1:48 min

I dag ska ungdomar från hela Kalmar län träffas för att försöka komma överens om att bilda ett Regionalt ungdomsråd.

Man behöver inte vara politiskt intresserad för att kunna vara med, berättar Emil Abrahamsson som är med i Ungdomsrådet i Högsby:

– Nej, absolut inte. Det finns ju alltid någonting för alla. Antingen kan man välja att engagera sig politiskt, att lobba för vissa frågor. Eller så kan man arrangera konserter och festivaler, eller öppna ett café, eller fixa rabattkort till ungdomar som bor på en viss ort, eller hjälpa till och söka projektbidrag. Så det är hela tiden ett val man gör vad man vill hålla på med som ungdomsråd.

Ungdomarna styr

Det är hela tiden vad ungdomarna själva tycker är viktigt som ska styra vad det regionala ungdomsrådet ska syssla med. Emil har plockat ut fyra kärnområden; politiska frågor, sociala frågor, kultur och det som handlar ekonomi.

Nu på lördag är de ungdomsråd som finns och andra personer i länets kommuner inbjudna till ett upptaktsmöte där det ska diskuteras mer om med vad och hur ett regionalt ungdomsråd skulle kunna arbeta. Totalt är omkring 25 personer anmälda så här långt. Från Borgholm kommer till exempel kommunens ungdomsombud eftersom det inte finns något ungdomsråd där.

Kollektivtrafik populär fråga

Om det regionala ungdomsrådet blir verklighet kommer det nästan att krävas av varje kommun att de startar ett ungdomsråd. För målet är att ungas röster ska stärkas, enligt Emil Abrahamsson, som ger exempel på en fråga som skulle kunna bli aktuell:

– Kollektivtrafiken är en populär fråga att ta upp och eftersom Kalmar läns trafik är regionalt så är det väl lättare att ta upp en sådan fråga på ett regionalt plan än från kommunalt håll.

Emil Abrahamsson har fått hjälp från Regionförbundet i sitt arbete och på lördag ska de som anmält sig till mötet träffas i Regionens hus i Kalmar.

Vill prata direkt med unga

Mirelle Mårdh, som samordnar ungdomsfrågor på Regionförbundet, säger att politikerna i länet har frågat efter ett forum där de kan prata direkt med ungdomarna. Särskilt efter LUPP-undersökningen, den lokala uppföljningen av ungdomspolitiken som gjordes 2009. Den visade att en stor utmaning för regionen är just att förbättra ungas känsla av delaktighet:

– Och det märker vi ju också i vårt kontaktnät både ute i verksamheten, bland vuxna som arbetar med unga på ungas fritid, och bland de samordnare som sitter på strategisk nivå och samordnar ungdomsfrågorna i kommunerna, säger Mirelle Mårdh.

-- De är också väldigt intresserade av det här, av att prata med sina ungdomar. Det finns ett stort intresse i de flesta kommunerna här i länet.