Oskarshamn

Trappor i Oskarshamn leder till brevstrid

1:41 min

Dålig arbetsmiljö för brevbäraren gör att posten kräver att fastighetsägare i Oskarshamn ska installera fastighetsboxar i entrén för att göra det lättare för brevbärarna.

Det här uppskattas av brevbäraren Lars Wennerström i Oskarshamn.

– Det är betydlgit lindrigare att ha fastighetsboxar. Jag har hundra uppgångar, ska jag springa upp och ner är jag ganska trött.

När vi träffar Lars Wennerström i Oskarhamn, delar han ut post i ett område där brevlådorna eller den så kallade fastighetsboxen ligger precis bakom dörren på bottenvåningen.

Men så är inte fallet på alla områden. bara 20 procent av hyreshusen i Oskarshamn har en box.

350 trappor

På de områden där de inte finns måste Lars Wennerström och hans kollegor gå upp och ner för trapporna. En vanlig dag kan de gå upp och ner för 350  trappor. Och det känns på kroppen efter 39 år, säger Lars Wennerström som också säger att han haft tur som inte varit sjuk.

–  Jag  har klarat det men däremot är det många som har slitna axlar, knän och handleder.

 Hur gör du för att klara det här?

– Man försöker hålla igång, vara ute och gå för att orka med.

Lars Wennertröm hoppas att flera fastighetsägare installerar fastighetsbox för att jobbet ska bli mindre slitsamt för brevbärarna. En som håller med honom är Maj Lindén.

--Jag tycker det  är bra att det blivit så här, så får jag motion när jag går upp och ner.

Hamnar på hyran

Men på hyresgästföreningen är man kritisk till posten, som de tycker lämpar över kostnaderna på hyresgästerna som kan få högre hyror.

Att förbättra arbetsmiljön för brevbäraren kan innebära högre hyra för hyresgäster i

Det säger Anders Österman som är förhandlare i hyresgästföreningen i Oskarshamn.

Han tycker inte att det är fastighetsägarnas uppgift att installera fastighetsboxar i entrén, för att brevbärarna ska slippa springa i trapporna.

– Vi tycker i och för sig att brevbärarna ska ha en bra arbetsmiljö men det är frågan vem som ska betala. Det är där det skiljer sig mellan posten och oss och även bostadsföretagen. Är det posten som har arbetsmiljöproblem ska det inte lösas av bostadsföretagen och i slutändan hyresgästerna via hyran.