Öland

Ny mobilteknik räddar turisterna

1:40 min

Efter förra sommarens telefonkaos på norra Öland ska nu flera av bristerna vara åtgärdade. 50 basstationer har bytts ut.

Kortläsare och internetuppkopplingar som inte fungerade och telefoner som inte gick att ringa på skapade stor irritation bland ölänningar och turister på norra Öland förra sommaren. Lagom till den här turistsäsongen skall många av bristerna vara avhjälpta.

Många bofasta ölänningar och turister fick förra sommaren erfara att mobilnätsutbyggnaden inte hängt med efterfrågan på ön. Främst på norra Öland men även på andra delar av ön fungerade inte telefoner och datoruppkopplingar som de skulle. När dessutom sändarutrustning gick sönder blev situationen akut.

Politikerna kallade till möte

Efter protester från privatpersoner och företagare kallade Regionförbundet till möte med de största operatörerna i augusti för att hitta en lösning.

Lagom till den här sommaren verkar stora delar av problemen vara bortbyggda.

– Nya telemaster har byggts eller på att bli färdiga, säger Anna Barkevall vid Böda Sands camping till P4 Kalmar.

– Nu hoppas jag vi fått bort problemen. Förra sommaren var det riktigt bökigt.

Inte färdigbyggt

Riktigt säker kan hon ändå inte var för byggnadsarbetena är ännu inte klara.

– Sista delen av masten som står här på campingen är inte på plats ännu men vi har väldigt bra kontakt med Telia nu och har ett uppföljningsmöte i början av juli säger Anna Barkevall.

Det börjar brådska med masterna för om en månad kommer turisterna tillbaka.

– Det känns som turistsäsongen börjar tidigare och tidigare säger Anna Barkevall. 

Stor skillnad i år

Från Telias presstjänst säger man att det kommer att bli stor skillnad på Öland till den här sommaren. En stor satsning har gjorts och ett 50-tal basstationer för såväl GSM- som 3G- och 4G-näten har satts upp eller bytts ut på ön.

Det gör att den mobila utbyggnaden nu kommit längre på Öland än på fastlandet.