Fotboll allsvenskan

Höjd säkerhet mot AIK

5:58 min

På onsdag kommer 2009 års svenska mästare AIK till Kalmar för match i fotbollsallsvenskan. Trots att AIK:s supportrar misskött sig under våren och dömts till böter eller poängavdrag i fyra matcher så klassas inte det här mötet som högriskmatch.

Säkerheten höjs jämfört med de senaste hemmamatcherna när Kalmar FF möter AIK på onsdag men bara till näst högsta nivån säger KFF:s säkerhetsansvarige Björn Andersson till P4 Kalmar.

Att den här matchen ligger i början av säsongen och mitt i arbetsveckan gör att det inte blir maximalt säkerhetspådrag.

– Hade det varit en finalmatch på hösten hade den klassats annorlunda.

Skillnaden mot allra högsta säkerhetsnivån är att det vid en sådan match krävs ännu fler vakter och poliser men att matchen går en onsdag gör att det bara förväntas 4-500 supportrar till AIK vilket betyder en halvfylld bortaläktare.

Samma som mot Djurgården

Säkerhetspådraget på onsdag kan liknas vid vad det var under premiärmatchen mot Djurgården.

Henrik Kock som är säkerhetsansvarig för AIK förväntar sig också en lugn match på onsdag.

– Det speciella med Kalmar i år är att komma till en ny arena och vi har ett stort stöd i Småland.

– Vi har ett bra samarbete mellan de allsvenska klubbarna och jag har informerat om hotbilden som finns inför matchen säger Henrik Kock.

Kaos i Södertälje

Att det skall bli någon upprepning av kaoset som blev mellan Syrianska och AIK för en månad sedan tror han inte.

– Det är skillnad på arenorna det här en nybyggd arena, Södertälje IP är ingen säkerhetsarena säger Henrik Kock.

AIK straffades efter den matchen med förlust i matchen och 150.000 kronor i böter ochh effekten har blivit att supportrarna själva insett att det inte går att förstöra för den egna klubben.

 – Alla har tagit sin del av ansvaret för att det skall bli bättre på läktarna och vi har några som nu är avstängda efter att ha eldat bengaler och skött sig illa säger Henrik Kock.

En supporterbuss och totalt kring 500 AIK-fans väntas till matchen.

e kommer att placeras på norra läktaren av Guldfågeln Arena. Bara ett drygt meterhögt räcke skiljer bortafansen från gräsplanen men Björn Andersson tycker det är tillräckligt.

– Jag tycker man ska ta emot supportrarna på ett bra sätt. Dom skall inte vara inburade för det provocerar mer än det hjälper. Att det finns ett antal "nötter" bland vissa supportrar får vi helt enkelt hålla koll på säger Björn Andersson.

8000 biljetter har sålts i förköp till mötet Kalmar - AIK så det kan bli 10.000 åskådare om det blir fint väder.

Janne Rindstig

Janne Rindstig. Foto: Simon Leijnse/SR

Reporter
jan.rindstig@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista