Mopedolyckor har mångdubblats

Sedan EU-mopederna blev populära har antalet mopedolyckor i länet ökat drastiskt. På två och ett halvt år, sedan januari 2002, har 55 mopedolyckor inträffat. En av dem en dödsolycka i Nybro och vid åtta av olyckorna skadades mopedisterna allvarligt.

Före 2002 inträffade bara 2-3 mopedolyckor om året och Lars-Erik Andersson, trafikpolischef i Kalmar län, är oroad. Han säger till Sveriges Radio Kalmar att ett problem är att mopederna ofta är trimmade och att det dessutom är tillåtet att skjutsa på dem.

Och Lars-Erik Andersson tror att ett krav på att ALLA mopeder ska registreras skulle kunna öka kontrollen. I dag FINNS ett registreringskrav på EU-mopederna, men många skruvar av sin registreringsskylt så att mopeden ska se ut som en så kallad Klass 1 eller ”gråmoped”.

Ett förslag till ny lagstiftning är ute på remiss och bland annat har man föreslagit olika färgramar på olika sorters mopedskyltar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista