Högsby/Kalmar

Föräldrarna i Abbas Rezai-rättegången tar avstånd från hedersbegreppet

Föräldrarna till Abbas Rezais flickvän fortsätter att neka till brott. I dag fick de ge sina versioner av vad som hände vid mordet 2005.

När simultantolken, som arbetat oavbrutet sedan klockan åtta i morse, till slut ber rätten om att få en paus har mamman i Abbas Rezais flickväns familj berättat sin version av mordet.

Vid flera tillfällen under förmiddagen sa den i dag 45-åriga kvinnan hur hon inte mindes vad som hänt. På frågor från försvararna förklarade hon att hon inte visste vem som mördat 20-årige Abbas Rezai i familjens lägenhet i Högsby 2005.

– Jag var orolig och visste inte vad som hänt, berättade mamman om hur dottern plötsligt försvunnit.

Hon hade då rymt till sin pojkvän långt från småländska Högsby.

Flera frågor kretsade kring de sömnmedel som enligt nya uppgifter ska ha getts till Abbas Rezais flickvän i ett saftglas precis innan mordet.

– Jag var ordinerad sömnmedel och åt tabletterna själv, berättar mamman.

Enligt henne var hon påverkad av tabletterna och agerade därför konstigt. Bland berättade hon under rättegången hur familjen plötsligt skulle köra iväg från lägenheten. Först senare fick hon veta att en död person låg i lägenheten, berättar hon.

– Som en galning följde jag med i bilen.

Tomma ord om heder

Hennes man, den i dag 47-årige pappan i familjen, berättade också sin version av vad som hände. Han höll fast vid att han var på toaletten när bråket började, precis som han sagt vid tidigare rättegångar.

– När jag kommer ut från toaletten står min äldste son med en kniv i handen och slår mot Abbas, sa han i rättssalen.

Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson undrade i dag hur pappan såg på hedersbegreppet.

– Det sägs att om hedern förloras går den inte att samla upp, svarade pappan.

-- Det är tomma ord.

Några meter bakom sin far sitter den tidigare morddömde sonen som varit frihetsberövad i fyra år som en konsekvens av mordet. Bakom en skärm som ska skydda honom från överfall antecknar han mycket av det som sägs. I en vecka ska han nu vänta på de kompletterande frågor som åklagaren och föräldrarnas försvarare ska ställa till honom i nästa vecka, precis i slutet av den veckolånga rättegången.

P4 Kalmar rapporterar direkt

Vår reporter finns på plats och twittrar direkt från rättegången.

Rättegångens huvudpersoner

Tre personer ur Abbas Rezais flickväns familj står åtalade för mordet.

Tidigare artiklar

Ladda ner P4 Kalmars prisbelönta dokumentär

Bakgrund: Mordet på Abbas Rezai

Abbas Rezai.

Abbas Rezai mördades brutalt i en lägenhet i Högsby 2005. Han blev slagen, skållad med het olja och slutligen knivhuggen till döds. Flera medlemmar ur Abbas Rezais flickväns familj misstänktes för mordet, men det var bara den äldste sonen som dömdes för brottet.

Mordet har betecknats som ett hedersmord och domstolarna kom fram till att den dömde sonen inte kan ha gjort det själv. 2009 tog han tillbaka sitt erkännande och han har begärt resning i Högsta domstolen. 2010 pekade en familjemedlem ut pappan i familjen som den verkliga mördaren.

Fördjupning: #link=232259#

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.