Högsby/Kalmar

Mordet på Abbas Rezai: Yngste sonen tar tillbaka anklagelser

En del av den nya bevisning som kommit fram i Högsbymålet spelades upp under rättegången i dag: Ett bandat förhör med Högsbyfamiljens yngste son.

Nya uppgifter har kommit fram

Det är fjärde dagen på den veckolånga hovrättsförhandlingen. Det märks på åhörarplatserna, där de flesta stolarna är tomma. Det märks också på syret i lokalen. Flera i salen kämpar med att jämföra de viktiga detaljerna i vittnesmålen med den nästan 400 sidor långa bevisning som åtalet vilar på.

Veckans rättegång är tredje gången som det grymma hedersmordet på Abbas Rezai i Högsby tas upp i domstol. Detta efter att Högsta domstolen beslutat att hovrätten måste ta om processen sedan nya uppgifter kommit fram. Torsdagen kretsade mycket kring just de nya fakta och vittnesmål som i dag är kända, mer än fem år efter mordet.

"Han hatade honom så mycket"

Dagens huvudvittne var den yngste sonen i Abbas Rezais flickväns familj. På ett bandat vittnesförhör som rullade på två stora skärmar i rättssalen berättade han hur det var hans pappa och äldste bror som planerat och utfört mordet. Pappan hade också köpt kex för hundar som han bjudit Abbas Rezai på.

– Det var ju för att han hatade honom så mycket, säger den yngsta sonen på bandet som spelats in efter den förra rättegången.

Men i rättssalen sa den unge killen, i dag i 15-årsåldern, att uppgifterna som han lämnat på video inte alls stämde. Hans föräldrar var oskyldiga och kring sin äldre bror hade han inga känslor alls.

Att den yngste sonen, som var tio år när Abbas Rezai mördades, hade ändrat sina uppgifter var något som de åtalades försvarare tog fasta på i dag. Även åklagaren undrade varför han anklagat sin pappa för mordet tidigare.

– Det var min syster som lärt mig att säga så, vittnade sonen.

Rättegångens huvudpersoner

Tre personer ur Abbas Rezais flickväns familj står åtalade för mordet.

Så funkar domstolen

Målsägandebiträde, försvarsadvokater och nämndemän – läs om hur det går till i en svensk domstol.

P4 Kalmar rapporterar direkt

Vår reporter finns på plats och twittrar direkt från rättegången.

Ladda ner P4 Kalmars prisbelönta dokumentär

Bakgrund: Mordet på Abbas Rezai

Abbas Rezai.

Abbas Rezai mördades brutalt i en lägenhet i Högsby 2005. Han blev slagen, skållad med het olja och slutligen knivhuggen till döds. Flera medlemmar ur Abbas Rezais flickväns familj misstänktes för mordet, men det var bara den äldste sonen som dömdes för brottet.

Mordet har betecknats som ett hedersmord och domstolarna kom fram till att den dömde sonen inte kan ha gjort det själv. 2009 tog han tillbaka sitt erkännande och han har begärt resning i Högsta domstolen. 2010 pekade en familjemedlem ut pappan i familjen som den verkliga mördaren.

Fördjupning: #link=232259#

Tidigare artiklar

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.