Kalmar län

Ett krogslagsmål kostar samhället 75 miljoner

2:31 min

Gatuvåldet kostar samhället enorma summor pengar, det är dessutom betydligt dyrare än man hittills känt till. En ny rapport, Gatuvåldets ekonomi, beräknar de totala kostnaderna för olika konkreta fall av våld.

Jonas Holmström är ett offer för gatuvåldet. Nu har det gått 5 år sedan en okänd kille stack en kniv i hans huvud och Jonas är fortfarande oförmögen att arbeta.

– Jag vet inte när jag kan ta ett vanligt jobb. Jag är fortfarande sjukskriven, säger han och berättar hur händelsen förändrat hans liv.

– Det har förstört mitt liv; jag är mer deppig än positiv.

Ett slagsmål – två skadade

Det är de uteblivna inkomsterna som totalt sett kostar samhället mest när det gäller gatuvåldet.

I rapporten Gatuvåldets ekonomi har nationalekonomen Ingvar Nilsson, på uppdrag av Hjärnskadeförbundet, räknat på vad våldet på allmänna platser kostar samhället.

Genom att räkna ihop 200 faktorer har han fått fram slutnotan på ett enda gatuslagsmål med två skadade.

– Det som förvånade oss i studien var vidden av kostnaderna. Ett krogslagsmål kostar upp emot 75 miljoner kronor, säger Ingvar Nilsson.

Nedsatt arbetsförmåga

I beräkningen finns en person som blir livslångt invalidiserad, det beräknas kosta samhället 50 miljoner kronor.

Ett andra offer för samma krogslagsmål får istället en måttlig skada inledningsvis, men påverkas senare av en dold hjärnskada.

Nedsatt arbetsförmåga och inkomst beräknas i det fallet kosta samhället mellan fem och sex miljoner kronor.

Kunde inte längre läsa

För Jonas Holmström, som blev utsatt för oprovocerat gatuvåld, tog livet en ny vändning. Som 18-åring kunde han på grund av sin hjärnskada inte längre skriva ett vanliga e-mail, utan fick be sin bror om hjälp.

– Jag kunde inte läsa, han var tvungen att hjälpa mig att svara. Det gjorde väldigt ont. Jag kunde det förut; alla som går i skolan lär sig läsa och skriva, men det bara försvann, berättar han.

Katarina Gunnarsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.