Pingstpastor Åke Green i Borgholm skapar rubriker i världen

Pingstpastorn Åke Green och det faktum att han dömts till 2 månaders fängelse för hets mot folkgrupp sedan han i en predikan förkastat homosexualitet som onormalt och abnormt har gett eko över hela världen. Igår var två TV-team på plats och de kommer att följas av fler.

Malcom Browent från Brittiska BBC menar att vad som hänt Åke Green är intressant för en världspublik eftersom det handlar om religion i en tid då religionen skapar många stridigheter. Men det är även en frågan om yttrandefrihet, säger man från de TV-bolag som var på plats i går.

De 50-tal besökare som var på plats igår blev filmade ur alla vinklar när de höll sin gudstjänst och även då huvudrollsinhhaveren Åke Green när han spände på sig dragspelet och tillsammsns med sin hustru sjöng innan sin predikan.

Nu har han fått otroligt stor uppmärksamhet för sina utspel mot homosexuella. En öppen fienligthet finns hos den kristna högern i USA, men Åke Green är inte orolig för att bli ett vertyg i någons händer vars syfte han inte känner. Men det är många grupper som tagit Åke Greens fundametalistiska åsikter till sina, i deras kamp mot en i dag mycket utsatt grupp mäniskor. Men i församlingen i Borgholm så har har Åke Green stöd och de är mycket förvånade över uppmärksamheten och att TV fanns på plats igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".