Gräver efter 5000 år gamla Ottenbybor

Hur var livet på Öland under stenåldern? Vid Ottenby Kungsgård på södra Öland grävs en boplats från stenåldern ut. Bland annat får man mycket kunskap om stenålderslivet genom att ta reda på vad människorna åt. Och forskarna bakom utgrävningen vill gå ett steg längre. Genom DNA-analys av benrester ska man försöka få en tydligare bild av stenåldersmänniskan på Öland.

De människor som bodde vid Ottenby Kungsgård för 5 000 år sen kallar arkeologerna för gropkeramiker eftersom de gjorde gropar i sina urnor.

Forskningsprojektet, som kallas Vi och dom, är ett samarbete mellan Högskolan i Kalmar och Stockholms universitet och det är tvärvetenskapligt. Vetenskapsrådet har satsat 4 miljoner på fyra år på projektet som är ett av få projekt man har valt att satsa på. Anledningen till att Vi och dom får pengar är dels för att två högskolor samarbetar och för att projektet är tvärvetenskapligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista