Green försvarar homopredikan

Pingstpastor Åke Green i Borgholm, som dömts för hets mot folkgrupp efter en predikan om homosexualitet, försvarar sig i en inlaga till hovrätten där han vill ha fängelsedomen undanröjd. Green har enbart framfört en bibeltrogen tolkning, anser hans försvarare.

Pastorn dömdes i slutet av juni till en månads fängelse av Kalmar tingsrätt. Men Greens försvarare, advokat Percy Bratt, anser att den predikan som åtalet grundade sig på ligger långt ifrån den hat-, hets- och hotpropaganda från rasideologiska grupper som lagstiftaren haft för ögonen. Åke Green har i stället velat nå ut med ett bibeltroget kristet budskap om synen på homosexuella förbindelser. Hans budskap har, enligt överklagan, inte varit att uttrycka missaktning utan det har varit fråga om medmänniskors möjlighet att bli delaktiga i den kristna nåden.

Åke Green fälldes för vad han sade i en predikan i Borgholm den 20 juli förra året inför ett 50-tal människor. Han sade bland annat att människan genom sin homosexualitet överskridit skapelseberättelsen. Han påstod också att aids uppkommit genom människors homosexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista