Blekinge

Fiskerättigheter köps upp för att rädda ålen

1:31 min

För hundra kronor kan du rädda livet på en ål. Naturskyddsföreningen har dragit igång en insamling där pengarna ska gå till att köpa fiskerättigheter av ålfiskarna.

På det sättet ska man stoppa fisket av den utrotningshotade ålen, berättar föreningens ordförande Mikael Karlsson.

– Ålen är på väg att utrotas. De europeiska ålynglen har minskat med över 95 procent och det här är sista chansen. I bristen på politiska beslut så försöker vi köpa upp fiskerättigheterna på ål istället.

Flera hundratusen kronor behövs
Läget är desperat för ålen när Naturskyddsföreningen nu tar till det ovanliga greppet att försöka köpa fiskerätterna av landets 300 ålfiskare. Men till det behövs pengar, en hundralapp räddar en ål så det behövs flera hundratusen kronor och på Naturskyddsföreningens hemsida kan man följa insamlingen.

Köpet av fiskerätter är alltså ett sätt att ersätta ålfiskarna för att de slutar fiska ål.

– Jag kan förstå att man som fiskare vill ha en kompensation om man sitter fast med investeringar eller avtal av olika slag. Egentligen borde det politiska systemet organisera det här men i brist på det så försöker vi skapa det här stödet för att rädda ålen, säger Mikael Karlsson.

Hur många ålfiskare tror du kommer nappa på det här?

– I stort sett alla som vi har pratat med har varit väldigt positiva.

Vill de verkligen sluta fiska ål?

– Ja, det handlar ändå om en verksamhet som av allt att döma kommer att regleras hårdare och hårdare.

Gunilla Lindgren
gunilla.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista