Monica Ljungkvist med flintastek som fyller 50 år. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Västervik

Den småländska flintasteken fyller 50 år

1:13 min

Den gamla flintasteken är fortfarande en favorit för många på sommargrillen - även om konkurrensen har ökat från annat grillbart på senare år.

Flintasteken är faktiskt en småländsk uppfinning. Den såg dagens ljus i Västervik för 50 år sen.

Grillälskaren Stig Björkvik var kund i en kyldisk i just Västervik. han var säker på vad han skulla köpa.

– Flintastek. jag äter det mesta. Huvudsaken är att man skiftar det man äter.

Förra året grillades över två miljoner flintastekar i landet och behåller därmed en av tätplatserna i grilltoppen, tillsammans med grillspjut.

Överblivna grisrumpor

Det var i början av 60-talet som styckmästaren Elving Nord på Tempo i Västervik kom på hur man kunde göra de många överblivna grisrumporna intressanta - och han styckade skinkan på ett nytt sätt, och tog fram en kryddblandning som gick hem - och ryssteken som han först kallade den gjorde succe landet över.

Elving Nord idag 89 år säger att han inte kommer ihåg kryddblandningen, men att det var roligt att det blev en sån succe.

40-50 kilo i veckan

Monica Ljungkvist, färskvaruchef på Kvantum i Västervik, säljer mycket av grisrumpan.

– Ja, det är ganska populärt, men det har blivit mindre de sista åren. nu finns detmycket annat färdigkryddat kött som är populärt. Det är ungefär 40-50 kilo i veckan flintastek vi säljer.

När åt du flintastek själv senast?

– Förra sommaren.

Lennart Ackling

Reporter
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista