Kalmar län

Fyrarna firas i länet i helgen

I århundraden har de väglett och varnat oss. För tionde året i rad firas de svenska fyrarna och det kommer att uppmärksammas i länet.

Flera av länets fyrar håller öppet i helgen när den Internationella Fyrdagen firas. Både Långe Jan och Långe Erik på Öland har öppet både lördag och söndag. Precis som Garpen i Kalmarsund en bit utanför Bergkvara.

70 fyrar firar

Längs Sveriges långa kust finns över 2 000 fyrar. I helgen öppnas omkring 70 av dem för allmänheten när Svenska Fyrsällskapet anordnar Internationella Fyrdagen.

– Vi vill att människor ska få se våra fyrar, det är ytterst få som har sett dem, säger Esbjörn Hillberg, ordförande för Svenska Fyrsällskapet.

Firas i femton länder

Internationella Fyrdagen firas i 15 länder. Förra året besökte omkring 9 000 personer de svenska fyrarna.

– Vissa är intresserade av kulturarvet, andra av navigationen, tekniken eller arkitekturen. Det här romantiska och vackra attraherar många, säger Esbjörn Hillberg.

Fyrarna är hotade

Sveriges fyrar är hotade slår han fast. För åtta år sedan avbemannades den allra sista svenska fyren, Holmögadd utanför Umeå. Med modern utrustning som gps och radar kan många båtar navigera utan fyrarnas hjälp, men att de fortfarande behövs råder det ingen tvekan om, säger Esbjörn Hillberg.

– De behövs inte för yrkessjöfarten säger Sjöfartsverket. Men fritidsbåtarna behöver dem och fyrarna är en del av Sveriges maritima arv. Det är vår förbaskade plikt att bevara dem, vi bevarar slott och kyrkor, då måste vi också bevara fyrarna.

Första fyren tändes 1645

Sjöfartsverket äger omkring hälften av alla fyrar. Övriga ägs av hamnar, kommuner, ideella föreningar eller privatpersoner. Fyrar används i dag till alltifrån vandrarhem till väderstationer.Sverige fick sin första fyr efter freden vid Brömsebro 1645. Sex år senare blev Landsort den första svenskbyggda fyren.De senaste åren har flera större fyrar släckts ned, men det stora flertalet av alla fyrar lyser fortfarande.

Källa: Svenska Fyrsällskapet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.