Kalmar län

Få kommuner utnyttjar sociala medier

1:57 min

Det är stor skillnad hur kommunerna i länet utnyttjar sociala medier på internet för att kommunicera med sina invånare. En genomgång som P4 Kalmar har gjort visar till exempel att bara fyra kommuner har en sida på Facebook.

En genomgång som P4 Kalmar har gjort visar till exempel att bara fyra kommuner har en sida på facebook.

Kalmar, Västervik, Vimmerby och Nybro är de kommuner som vi hittar en kommungemensam facebooksida på internet på. Flödet på sidorna skiljer sig något åt.

Nybro för dialog

Nybro har fått igång en dialog med flera av kommuninvånarna. En fråga om varför en del av Aftonstigen var avspärrad för grävarbete sen ett halvår tillbaka fick ett snabbt svar och fick dessutom tekniska förvaltningen att snabbt rycka ut på det som uppenbarligen glömts bort.

Vimmmerby däremot har bara fyra vänner och en handfull inlägg på loggen, samtliga från kommunen själv. Webansvarige Magnus Karlsson medger att de är i ett uppstartsskede.

– Det är inte så där jättemånga som följer oss än, men vi håller på att smyga igång i alla fall, säger Magnus Karlsson, som lovar att det kommer hända mer framöver.

Oskarshamn på gång

Sen sociala medier blivit en allt mer naturlig del att kommunicera på för vanligt folk privat är trenden att allt fler kommuner hoppar på tåget. Oskarshamn är på gång. Men det finns också de som ännu så länge väljer att stå vid sidan om.

– Vi är överens om att vi inte öppnar upp någon kommunal hemsida, säger Håkan Algotsson (C) kommunalråd i Torsås.

Det kanske kommer igång en facebook sida där någon av förvaltningarna i Torsås är drivande, men någon kommungemensam blir det inte eftersom det inte finns resurser att klara den bevakning som Algotsson menar krävs av inläggen.

– Dels handlar det såklart att se det inte ska komma in kränkande kommentar, men också att de som skriver förväntar sig svar relativt snabbt och därför har vi bedömt att inom ramen för dom resurser som vi har avsatt för informatörstjänsten finns inte utrymme att klara en facebooksida helt enkelt.

Blir omsprungna

Samtidigt är det uppenbart att kommuner som inte själva finns i de här sammanhanget riskerar att bli omsprungna av medborgarna själva. När jag söker på Hultsfred på facebook hittar jag, istället för en sida som drivs av kommunen, ett uppror under namnet "Hata Hultsfred för att dom inte kan skotta vägarna" där diskussionen gick livlig i vintras.

Västerviks kommunikatör Fredrik Bloom, som tillhör de mer aktiva, och vid sidan om facebook även twittrar och sett till att Västervik syns i flera andra sammanhang i cyberrymden ser en risk om man inte hänger med.

– Man fångar upp frustationen på ett väldigt bra inom sociala medier. Jag tycker sociala medier är perfekt för att hitta problemområden i ett tidigt skede, säger Fredrik Blom och ger som exempel att kunna tipsa om vem som kan hjälpa till med olika frågor för att lösa de problem som beskrivs i inläggen.

Vad tycker du? Kommentera du också!

Fråga

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Realisten

Nu får ni väl ge er! Kommunerna har väl annat att syssla med och lägga pengar på...

Petter

Bra för öppenheten och demokratin. Det är ju kanon...

Tveksam

Jag är osäker. Bara det inte tenderar att bli ett associalt media där strunt skrivs...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista