Sverige

Kan bli skadestånd om häcken är för hög

Har du låtit häcken växa kämpahög? Är den för reslig kan kommunen klippa ner den, och du får står för räkningen.

I Göteborg har 200 villaägare beordrats att klippa ner sina höga häckar. Enligt de flesta kommuner får häckar vid korsningar vara högst 80 centimeter höga, en höjd som ska sträcka sig tio meter i vardera riktning. Syftet är att det ska vara god sikt och hög trafiksäkerhet i korsningen.

Tomtägarens skyldighet

– Det är möjligt att en tomtägare i samband med en olycka blir skyldig till vållande eller krävs på skadestånd om häcken är för hög, säger Pär Wikingsson, förbundsjurist för Villaägarnas riksförbund.

Han kan inte komma på något fall där häckar orsakat olyckor på grund av skymd sikt.

Vårdat skick

Enligt plan- och bygglagen måste tomter hållas i vårdat skick. Eftersom kommunen har tillsynsansvar kan den välja att klippa ner häcken. Räkningen får tomtägaren stå för.

Stefan Stjernedal, regionchef för Villaägarnas riksförbund, tror att mellan 10 och 15 procent av villaägarna inte sköter sina häckar.

– I de flesta fall beror det antagligen på att folk inte känner till reglerna, säger han. Samtidigt vill många skydda sig från insyn och ha en snygg häck runt huset. Det gäller att informera villaägarna om hur viktigt det här är, sköter man det inte kan det orsaka onödiga olyckor.

TT

Maxhöjd 80 centimeter vid korsning

Maxhöjd för häckar upp till tio meter från en korsning är 80 centimeter. Samma höjd gäller 2,5 meter från gatan vid en bilinfart.Häckar, buskar och träd ska växa inom det egna tomtområdet.Uthängande växtligheten måste ge fri höjd över gångbana 2,5 meter, cykelbana 3,2 meter och körbana 4,6 meter.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.