1 av 2
Fredrik Blom. Foto: Privat
2 av 2
Västerviks kommun är aktiva på Facebook. Foto: Anna Rydén / Sveriges Radio
Kalmar län

Ämnessidor för kommuner på Facebook

1:39 min

I framtiden kan vi räkna med att kommunerna blir ännu mer aktiva på sociala forum på internet. Och istället för en kommungemensam facebooksida till exempel räknar många bedömare med att det blir flera ämnesspecifika.

– Vi har en gruppering som heter föräldrarstöd som är ett projekt inom barn och utbildningsförvaltningen som jobbar med kursverksamhet och anna nrådgivning. Den typen av diskussion sker ju bättre på till exempel en facebooksida, säger Fredrik Blom som är kommunikatör i Västerviks kommun.

Många konton

Västerviks kommun har redan 10 olika facebook konton - sex twitterkonton - de finns på youtube - Flickr - och har bloggar.

Visst finns det en vits att ha en kommungemensam ingång för allmänna frågor från medborgarna - men den riktigt aktiva dialogen kommer fram på de forum som vänder sig mot en specifik grupp.
– Det är orealistiskt att tro att alla är intresserade av allt.

Kommunal verksamhet

Också i Kalmar har har flera kommundrivna forum dykt upp, till exempel för ungdomarna. Det finns andra kommuner som inte har någon kommunsida på facebook, men där väl skolor och andra kommunala verksamheter kan komma att dyka upp framöver, så länge de själva tar ansvar för att bevaka innehållet och svara på inlägg. Håkan Algottson är kommunalråd i Torsås.
– Jag tror det kan vara värdefullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista