Seda Sarkazian riskerar att skickas tillbaka till Azerbaijan där föräldrarna mördades. Foto: Glenn Möllergren / Sveriges Radio
Kalmar län

Riskerar utvisning efter advokatmiss

1:16 min

Två armeniska familjer riskerar utvisning till Azerbaijan utan att deras asylansökan har prövats i migrationsdomstolen. Anledning: Advokaten skickade inte in handlingarna i tid.

– Oerhört allvarligt, säger Anette Bäcklund, Migrationsverket.

– Advokaten har inte tagit seriöst på vårt ärende, säger Seda Sarkazian.

Nu ska ärendet utredas av Migrationsverket och advokaten riskerar en varning.

Massgravar

Azerbaijan och Armeninen ligger i krig, ett krig som utbröt redan 1988, då båda länderna utgjorde delar av Sovjetunionen. Det här är ett krig som har drabbat civilbefolkningen särskilt hårt - på båda sidor har en etnisk rensning genomförts och civila har massakrerats och grävts ned i massgravar.

De få armenier som bor kvar i Azerbaijan byter ut sina namn och sin kristna tro för att inte bli mördade, men vissa blir likväl dödade av azerier.

Seda Sarkazian vet. Hennes föräldrar mördades för att de var armenier.

Fruktar för livet

Migrationsverket säger emellertid att familjen inte har något att frukta i Azerbaijan och avslog därför asylansökan. Eftersom Seda Sarkazian, hennes man Artiom Kuljan och hans föräldrar fruktar för sina liv ville de att detta avslag skulle prövas i migrationsdomstolen. Men advokatfirman missade överklagandetiden och beslutet hann vinna laga kraft.

Och den här missen ska nu utredas av Migrationsverket.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Som ombud har man ett oerhört viktigt uppdrag att ta vara på sin klients intresse, säger Anette Bäcklund, chef för förvaltninsprocessavdelningen på Migrationsverket.

Advokaten riskerar nu att uteslutas från Migrationsverkets processer, och kan till och med komma att utredas av advokatsamfundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista