Kalmar län

Vanligt med utköpta lärare

1:47 min

Det har blivit vanligare att skolor köper ut lärare de inte vill ha kvar, trots att det kan kosta flera årslöner.

Idag på morgonen berättade vi om Hultsfreds kommun som köpt ut en lärare, för fyra årslöner.

Men det är inget unikt, menar Bo Hjort som är ombudsman på lärarförbundet och som ofta är inblandad i förhandlingarna när en skola vill köpa ut en lärare.

– Jag tror att kommunerna är mindre benägna att försöka hitta lösningar. Förr så gick man ganska länge med den här typen av ärenden.

Går man för snabbt fram?

– Ibland så går man det.

Hur stor ökningen av utköpta lärare är går inte att få fram, det handlar om för få lärare per kommun. För att få statistik måste man titta på hela landet, men sådan statistik finns inte. Men att det är en ökning är det flera som vittnar om.

Det låter alltså som en osäker framtid alltså för dem som utbildar sig till lärare, men så ser inte de lärarstudenter som började vid Linnéuniversitet igår på det.

– Jag bara längtar, jag har rätt stor erfarenhet sedan tidigare och har praktiserat i en trea, sa Lisette Karlsson som tror att hon kommer att trivas som lärare.

Olämpliga ska inte ut till elever

Och hon kommer inte att släppas vind för våg. Högskolorna satsar mycket på att förbereda nya lärare och se till så att de som är olämpliga aldrig kommer ut till eleverna. Per Gerrevall är dekan för nämnden för utbildningsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Man arbetar med att se över urvalsproblematiken till lärarutbildningen och eventuellt införa antagningsprov, det utreds. Men sedan handlar det också om hur vi utformar utbildningen. Den måste säkerställa att de som inte håller för ett arbete ute i skolan inte blir behöriga.