Foto: Erik G Svensson / Scanpix
Linköping

MRSA ökar dödsrisken med 50 procent

1:53 min

Patienter som intensivvårdas för infektioner orsakade av gula stafylocker löper en 50 procent högre risk att dö om bakterien är resistent. Det visar en ny internationell studie som Linköpings universitet deltagit i.

Studien visar också att varannan stafylokock är resistent mot de stafylokockpenicilliner som fortfarande är standardbehandling inom svensk sjukvård, säger Håkan Hanberger, professor vid Linköpings universitet.

– Om man tittar globalt i hela världen, om man drabbas av en gul stafylokockinfektion på intensiven, är risken för att den ska vara resistent ungefär 50 procent.

Studien, som omfattar nästan 14 000 patienter vid drygt 1200 intensivvårdsavdelningar på 75 sjukhus över hela världen, är den första som kunnat visa hur stor risken är att dö på grund av resistenta bakterier, säger Håkan Hanberger.

Han säger också att problemet med resistenta bakterier än så länge är mindre i Sverige än i andra länder. 

– Vi har ju en spridning av MRSA i samhället i Sverige, men vi har också en ganska stor import av MRSA-infektioner. Och om man har vårdats på sjukhus utomlands är man ju ett högriskfall. Så alla som har vårdats på sjukhus utomlands screeningodlas avseende förekomsten av MRSA och isoleras tills man vet om patienten är drabbad. Och eftersom bakterier inte känner några gränser så gäller det att övervaka det här.

Studien finns nu publicerad på nätupplagan av en internationell vetenskaplig tidskrift, International Journal of Antimicrobial Agents, och Håkan Hanberg anser att vi i Sverige nu måste höja ambitionsnivån för att minska risken för spridning av resistenta bakterier.

– Till exempel på vårdcentraler, om man har ett svårbehandlat sår, måste man odla och ta reda på om det är en MRSA-bakterie och försöka behandla bort den.

Gör man inte det idag?

– Kanske inte i tillräckligt stor utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista