Arkivfoto: Anders Nyberg/Sveriges Radio
Hultsfred

S-förslag: Öppna för bilköp genom kommunen

1:43 min

I framtiden kan det bli möjligt för de anställda i Hultsfreds kommun att köpa privat bil billigare genom ett så kallat bruttolöneavdrag.

Bilaffären ska i så fall skötas av kommunen. De pengar som kommunen lägger ut dras isåfall av på lönen. Det betyder att skatten hos den kommunanställde bilköparen blir lägre eftersom bruttolönen sänks. Även kommunens arbetsgivaravgift blir lägre. En affär som båda parter på så sätt kan tjäna på.

Ikväll tar fullmäktige i Hultsfred upp frågan i en motion från Socialdemokraterna, där Thomas Söreling är en av initiativtagarna.

– Vi vill försöka framstå som en attraktiv arbetsgivare när det annars är så mycket nedåt och eländigt på många håll och kanter, så måste vi ha något positivt i Hultsfred också, säger han.

Vill se fler kommuner gå samman

Systemet med bruttolöneavdrag är det samma som då anställda för ett antal år sedan kunde köpa dator genom sin arbetsgivare.

Och Thomas Söreling vill gå länge. Varför inte fler kommuner i länet som går samma och även landstinget? Många anställda som får möjligteten och ju fler desto förelaktigare pris genom upphandling.

Möjligheten rymms allstå inom dagens skattesytem att fördelaktigt kunna köpa en ny bil. Någoyt som för några kanske inte var möjligt annars.

Har ni som lägger motionen pejlat intresset bland de anställda i kommunen?

– Jag ska inte säga att jag kännt av särskilt mycket. Och det här är en av frågorna vi vill utreda vidare. Finns det några fel och brister i motionen, eller hur är intresset? Så en intresseansökan blir troligt att det blir, säger Thomas Söreling.

Avgörs ikväll

Om det blir en möjlighet avgörs alltså i kväll då fulmäktige kan ta första steget . Men intresset finns Carola Rosel jobbar på Hultsfreds kommun.

– Ja det tycker jag är vettigt. Jag har precis köpt bil, men hade det här förslaget kommit tidigare så hade vi nog nappat på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista