Seda Sarkazian riskerar att skickas tillbaka till Azerbaijan där föräldrarna mördades. Foto: Glenn Möllergren / Sveriges Radio
Kristdala

Armenisk familj får hjälp av riksförbund

1:34 min

Armeniska riksförbundet går nu in i fallet kring utvisningen av en armenisk familj i Kristdala. Utvisning till Azerbaijdzjan är nämligen liktydig med att skicka dem i döden, säger armeniska riksförbundets ordförande Mihran Demirian.

Migrationsverket har beslutat att familjen ska utvisas till sitt forna hemland, Azerbaijdzjan. Familjens juridiska ombud missade överklagandetiden och deras ärende har inte prövats i migrationsdomstolen.

Mihran Demirian är ordförande för Armeniska riksförbundet.

– Man lyckades väldigt väl med etnisk rensning. Det finns inte oss veterligen inga armeniska familjer kvar i Azerbaijdzjan. Att idag skicka dit en hel armenisk familj, det är att skicka dem rakt in i döden, ingenting annat, säger han.

Flydde redan 1988

Familjen Kuljan flydde från Azerbaijdzjan redan 1988 när krig bröt ut med grannrepubliken Armenien. Länderna är fortfarande i krig och innan vapenstillestånd inträdde 1994 hann minoriteterna rensas ut på alla håll. Och i Azerbaijdzjan bor det alltså praktiskt taget inga armenier kvar överhuvudtaget, annat än i blandad familjer, där man kan glida in i en azerisk identitet.

Brukar inte gå in ärenden

Armeniska riksförbundet går normalt sett inte in i pågående ärenden. Förbundet är istället kanske mest känt för att ha bidragt till att svenska riksdagen förra året gav Folkmordet på armenier och andra kristna grupper i turkiet under första världskrivet ett erkännande.

Armeniska riskförbundet är helt enkelt inte en organisation som normalt engagerar sig i asylpolitik. Men att utvisa den armeniska familjen Kuljan till Azerbaijdzjan, det är helt enkelt inte möjligt, och därför har armeniska riksförbundet nu skrivit till Migrationsverket.

Kan mördas på flygplatsen

Om familjen Kuljan alls kommer in i landet kan de mycket väl bli mördade direkt på flygplatsen, säger Mihran Demirian.

– Jag tror inte att de skulle bli insläppta i Azerbaijdzjan, det är det första. Och utifall de skulle bli insläppta kan det nog vara så att de till och med lynchas på flygplatsen, så illa är det. 

Familjen Kuljan från Kristdala träffar nu en ny advokat för att diskutera vilka möjligheter familjen har framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista