Lyckopiller skrivs ut i onödan till många äldre

Många äldre i Kalmar län äter antidepressiva mediciner helt i onödan. Tabletter som de inte mår bättre av utan som till och med, i kombination med andra mediciner, kan medföra att de mår sämre. Det menar Bertil Dahlberg, överläkare och ordförande i läkemedelskommittén i Kalmar län.

Enligt Bertil Dahlberg är det uppskattningsvis runt 40 % av alla som bor på särskilda boenden i Kalmar län som får antidepressiva mediciner utskrivna. Samtidigt räknar man med att det bara är ca 10 % av de boende som verkligen är deprimerade eller har sådan ångest att de skulle bli hjälpta av medicinerna.

- Många äldre går igenom livskriser när deras nära och kära avlider och de blir ensamma. Vad de behöver är att andra tar sig tid snarare än ett lyckopiller, menar Bertil Dahlberg.

Just nu pågår flera projekt inom landstinget i Kalmar län för att utbilda läkarna och på så sätt få ner den onödiga mängden antidepressiva mediciner till äldre.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".