söderåkra

Fosterbarn känner sig lurade

- Vi känner oss lurade av regeringen, det säger Karl-Eric Bergh från Söderåkra. Han är en av de tusentals svenskar som utsattes för vanvård under sin tid på fosterhem på 1900-talet och som inte kommer få någon ekonomisk ersättning från staten.

Det beskedet gav äldreminster Maria Larsson (kd) igår.

Karl-Eric Bergh, som har varit ordförande i riksorganisationen Stulen Barndom och suttit med i en referensgrupp till regeringens vanvårdsutredning, har fått flera telefonsamtal under helgen från vänner som mår mycket dåligt efter Maria Larssons besked.

- De är väldigt deppiga. Jag fick till och med se till att skicka dit någon till en kvinna som inte ville leva längre, säger han, och berättar att telefonen gick varm under lördagen när beskedet kom via media.

Karl-Eric Bergh säger att han är förvånad över att beskedet kommer nu, själv är han inbjuden till en presentation av det slutliga utredningsresultatet i slutet av september.

Maria Larssons och regeringens besked igår går emot det förslag som regeringens utredare Kerstin Wigzell lade fram i våras och som gick ut på att tusentals personer som placerats i fosterhem på 1900-talet skulle få en offentlig ursäkt, samt att varje person som utsatts för "övergrepp eller försummelse av allvarlig art" skulle kunna få 250 000 kronor i ersättning.

Maria Larssons förklaring till varför det inte blir så går bland annat ut på att det är omöjligt att betala ut en sådan ersättning på ett rättvist och rättssäkert sätt. Men Karl-Eric Bergh håller inte med:

- De har betalat ut en sådan ersättning i Norge. Där var det inga problem, säger han.

Den svenska vanvårdsutredningen från 2006 visade hur tusentals personer fick sin barndom förstörd i olika fosterhem under perioden 1920-1980. Upprättelseutredningen ledd av Kerstin Wigzell tillsattes efter det av regeringen för att utreda frågan om ersättning.

Karl-Eric Bergh, som numera bor i Söderåkra, bodde i ett fosterhem i Torsås när han var liten. Han berättar själv om hur familjen utnyttjade honom som ren arbetskraft från det att han var i elvaårsåldern tills han kom därifrån när han fyllde 21 och blev myndig.

Efter gårdagens besked från äldreminster Maria Larsson tänker han agera, bland annat genom att skriva till berörda riksdagsledamöter.

Karl-Eric Bergh kommer till vårt program Fokus här i P4 Kalmar i morgon måndag. Du hör ett samtal med honom i radion eller live här på webben efter klockan tre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista