Många Kommunalare arbetslösa

Var sjunde medlem i facket Kommunal är nu arbetslös, och varslen inom den offentliga sektorn fortsätter i samband med att nya besparingspaket tas i kommuner och landsting. En tydlig barometer på arbetsmarknadsläget inom den offentliga sektorn är att kostnaderna för Kommunals A-kassa ökat dramatiskt det senaste året.

- Ökningen för hela riket är 430 miljoner och ökningen i länet ligger också på miljonbelopp, det säger Thomas Jönsson som är ombudsman på Kommunal.

I länet så har man i år betalt ut 78 miljoner kronor och det innbär en ökning med nästan 12 miljoner sedan motsvarande tid förra året, och med de bespringspaket som nu ligger inom kommuner och landsting så kommer den här summan att fortsätta att öka i takt med att jobben försvinner och medlemmar blir arbetslösa. Ombudsman Thomas Jönsson tror tyvärr att detta bara är början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".