Västervik

Delad region hotar Västerviks sjukhus

1:39 min

Om Kalmar län delas i framtiden hotar det Västerviks sjukhus, varnar kristdemokraten Gudrun Brunergård från Vimmerby. Skulle den nya regiongränsen gå norr om Oskarshamn, så räcker inte befolkningen i Hultsfred, Vimmerby och Västervik till för att klara dagens verksamhet.

– Jag ser det som väldigt allvarligt. ENligt den konsekvensbeskrivning som landstingsdirektrören gjort så visar det att en delning norr om Oskarshamn skulle innebära att Västerviks sjukhus skulle förlora 40 procent av sitt pateintunderlag, säger Gudrun Brunergård

Betyder det att sjukhuset lägger ner då?

– Jag har svårt att se att man kan upprätthålla verksamheten med ett så litet patientunderlag som skulle blir kvar.

Än värre blir läget om förutom Oskarshamn också Hultsfred vänder sig söderut i regionfrågan, menar Brunergård, som däremot tror sjukhuset kan klara sig om länet delas söder om Oskarshamn.

För litet underlag

Men blir gränsen norr om Oskarshamn finns inte underlaget för Västerviks sjukhus att klara dagens operativa verksamheter som kirurgi, ortopedi, vidare gynekologen, BB med flera. Gudrun Brunergård pekar på att man redan nu är  på gränsen och varnar för att flera hundratals jobb i Västervik är i fara. För Västervik kan inte räkna med att få nya patienter vid en delning norr om Oskarshamn säger hon.

– Knappast västerifrån, för även om Vimmerby och Västervik skulle vara med i samma region har jag svårt att tänka mig att man skulle åka ytill Västervik när man bara har fyra mil till EKsjö, och samma förhållande gäller i större delen av ötergötland.

Är din slutsats att man inte ska dela länet?

– Den slutsats som vi har ifrån regionförbundet ioch ifrån landstinget är att vi så långt det bara går ska försöka hålla ihop länet.