Konflikten mellan fiskare och sälar analyseras av forskare

I dagarna samlas forskare från flera europeiska länder på Vildmarkshotellet i Kolmården för att diskutera konflikten mellan fiskare och skador på fiskeredskap. Projektet som får stöd av EU syftar till att sammanföra forskningsresultat från olika länder för att så småningom komma fram till den bästa lösningen för både fiskare och djur.

En av konflikterna är som forskarna studerar och jämför är hur sälar påverkar det kustnära fisket. Man jämför då situationen i den Östgötska skärgården med Kvarken regionen i Finland. Problemet ligger i att sälarna, och då framförallt gråsäl förstör mycket av näten som läggs ut och forskarnas ambition är att lösa konflikten i samförstånd med fiskarna så att det kustnära fisket får leva kvar samtidigt som sälstammen får fortsätta att utvecklas. Då det gäller säl tror forskarna att det mesta går att lösa med teknik som gör att sälarna helt enkelt inte kommer åt fisken, men man utesluter inte en utökad jakt. Problemet med den växande skarvpopulationen tror Håkan Westerberg måste lösas genom jakt. Mycket av den jämförande forskningen går också ut på att lösa frågorna med ersättningssystem för dom som drabbas, här ingår också studier om hur myndigheter skall bemöta personer som blivit utsatta för skador. Håkan Westerberg kan idag inte säga om dom jämförelser man gör mellan olika länders problem kommer att leda fram till någonting, men han berättar att i kölvattnet av forskningen har andra resultat framkommit, som t ex vilken föda gråsälen väljer och hur födovalet har förändrats sen de senaste undersökningarna gjordes på 1970 talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista