Bakåt för systembolaget

Systembolagets försäljning i Kalmar län fortsatte att backa i augusti. Jämfört med samma månad förra året minskade spritförsäljningen med 13 procent, vinförsäljningen med knappa två procent och starkölsförsäljningen med sex procent.

Jämfört med juli i år bromsades tappet i Systembolagets försäljning upp under augusti. Orsaken var enligt företaget det vackra vädret i augusti som gjorde att kunderna köpte mer vin och starköl än de annars skulle ha gjort. Under månaden minskade spritförsäljningen mest i Norrbotten och Skåne. Öl- och vinförsäljningen minskade mest i Värmland vilket enligt Systembolaget troligen beror på minskad gränshandel från Norge. Det stora tappet i Systembolagets spritförsäljning började i oktober förra året då Danmark sänkte sin spritskatt. Därefter följde nya införselregler vid nyår och en finländsk spritskattesänkning i början på detta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".