Kalmar

Rydström i kampanj mot osund träning

Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström deltar i en kampanj för att uppmärksamma mäns ångest kring kroppen, mat och träning. ”Jag lever verkligen i en prestationsinriktad värld” säger han.

Det är riksföreningen Anorexi/bulimi-kontakt som vill uppmärksamma att fler killar och män drabbas av ät- och träningsstörningar. Till sin hjälp tar de fotbollsprofilen Henrik Rydström.

– Jag lever verkligen i en prestationsinriktad värld där min kropp är mitt verktyg, och det är på gott och ont, säger Henrik Rydström i föreningens kampanjutskick.

– Det finns också fördelar med att vara intresserad av kroppen och jag kan ibland själv "skryta" om mitt verktyg. Samtidigt kan jag också känna otillräcklighet.

Många vågar inte söka hjälp

Den kände Kalmarfotografen Jan Nordström är också med i kampanjen. Han har själv lidit svåra ät- och träningsstörningar.

– Jag vet att många killar och män inte vågar söka hjälp eftersom de tror att de är den enda mannen eller killen som har det såhär, skriver han.

– De är rädda för att anses omanliga. "För en riktig man ska inte tänka eller känna så här". Men detta är en sjukdom som drabbar oss oavsett kön, sexuell läggning eller personlighet. Det är inget att skämmas för.