Kalmar län

Ingen kräver att de söker nytt jobb

2:07 min

14 före detta kommunalråd och landstingsråd i länet har i år fortsatt kosta pengar efter att de slutat jobba som yrkespolitiker visar P4 Kalmars granskning. Något krav på att de ska söka nytt jobb finns inte.

Trots allt tal om arbetslinjen från flera politiker så lever inte alla upp till det när de själva slutat sitt jobb som kommunalråd eller landstingsråd.

Systemet med visstidspension som alla kommuner och landstinget i länet har efter rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting, ger dem heller inte alltid så stora skäl att ens försöka hitta ett nytt jobb då pensionen minskar i takt med att de skaffar sig nya inkomster.

– Jag är väldigt väl medveten om att många människor upplever det som djupt orättvist och det här är något jag har tänkt på många gånger under de här månaderna men jag kan inte ensam ta ansvar för att vi har det regelverk och det system som finns, säger 60-åriga ex-kommunalrådet i Kalmar Birgitta Elfström som fått nästan 28.000 kronor i månaden före skatt sen hon slutade vid årsskiftet.

När P4 Kalmar granskar utvecklingen de senaste två åren finner vi bara under det första halvåret i år 14 politiker som tagit del av systemet.

En del som Leif Larsson (C) från Vimmerby har fått pensionen sänkt till mer blygsamma belopp då de fått nya politiska uppdrag som de får inkomst för. Andra som landstingsrådet Lars Hamrin (FP) och Emmabodas Karl-Erik Nilsson (S) har fått behålla det mesta.

Många år med pension

Några är unga och omfattas av gamla avtal som gör att de har rätt till pension i många år framöver, Johnny Pettersson (V) kan lyfta drygt 31.000  kronor i månaden i 22 år framöver om han vill. Men de flesta har som kommunalrådet Bo Bergman (S) i Hultsfred förhållandevis få år kvar till pensionen.

– Ett gammalt kommunalråd är nog inte så jäkla attraktivt, inte när man fyllt 61 år. Hade jag fått gå några år tidigare så hade det ju sett annorlunda ut, säger Bo Bergman som får nästan 30.000 kronor i månaden före skatt.

P4 Kalmar granskar politikerna

Så här gjordes granskningen

Reportrar från alla P4 stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlige arbetstagare blir arbetslös.

Här på vår station har vår reporter har den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting i vårt upptagningsområde för att ta fram de uppgifter vi behövde. Materialet har sen lagts in i en excelfil (datafil), där vi kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension, och göra våra intervjuer.

Ta del av reglerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.