Emmaboda

Politiker driver företag – behåller pensionen

1:39 min

Det går att få politikerpension även för den som påbörjat en ny karriär med nya uppdrag. Emmabodas tidigare kommunalråd Karl-Erik Nilsson får 300 000 om året samtidigt som han driver ett eget aktiebolag.

Karl-Erik Nilsson satt som kommunalråd i Emmaboda i de 12 år som krävs för att få maximal utdelning från visstidspensionen. När han knappt 50 år gammal slutade i januari 2007 garanterades han runt 25 000 kronor i månaden fram till pensionsåldern. Förutsatt att han inte fick något nytt jobb. Då skulle ersättningen minska i takt med inkomsten.

Karl-Erik Nilsson har fått nya uppdrag, bland annat inom fotbollen, och som ordförande i Hela Sverige ska leva, men inkomsten därifrån har totalt sett varit så låg att den inte påverkat hans politikerpension mer än marginellt. Karl-Erik Nilsson har samtidigt ett aktiebolag med betydligt större intäkter.

Har kvitterat ut 1,4 miljoner

P4 Kalmars granskning av bolaget visar att det gått så bra att hans fru fått totalt över 300 000 kronor de senaste tre åren för sin insats som styrelsesuppleant där.

Karl-Erik Nilsson själv däremot tar inte någon lön. Han kan därmed fortsätta kvittera ut nästan full visstidspension från Emmaboda kommun. Hittills handlar det om runt 1,4 miljoner kronor. Fortsätter han så landar summan på över 4 miljoner kronor när han blivit 65.

Efter flera förfrågningar och en inställd intervju har Karl-Erik Nilsson till slut via mejl meddelat att han avstår att kommentera det som P4 Kalmar kommer att berätta om honom.

P4 Kalmar granskar politikerna

Arg skattebetalare | Vad tycker du? Kommentera i artikeln!

Det är mina och andras inbetalda skattepengar som han lever på, sen sitter han där hemma och myser. Sätt stopp för detta omedelbart!

Tidigare artiklar

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Eskil J

Dåligt! Det här bör nån göra något åt. Han får avstå pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.