Småland

Småländsk skola inför fruktförbud

1:43 min

På en grundskola i Jönköping får eleverna inte ha med sig frukt till skolan. I alla fall inte om det sker på skolans uppmaning, det strider nämligen mot skollagen. Det var en förälder som klagade på frukttvånget, med motiveringen att skolan ska vara avgiftsfri.

Föräldrar ska inte behöva skicka med sitt barn en frukt till skolan varje dag. Talavidskolan kommer själva stå för frukten till eleverna efter att ha läst skollagen.

– Det är tveksamt om man följer lagen när man måste ha med sig en frukt varje dag, säger Ulla Wihlborg, rektor för Talavidskolan i Jönköping.

Det var när en förälder reagerade på uppmaningen att skicka med frukt varje dag till sitt barn i förskoleklassen på Talavidskolan som skolan tittade närmare på Skollagen som säger att skolan ska vara avgiftsfri. Skolan höll då med föräldern om att uppmaningen att ta med frukt kan vara olaglig eftersom en daglig fruktstund kunde bli en kostnad på runt 600 kronor på läsår för föräldrarna.

Men det kan vara okej att be föräldrar ta med frukt till skolan I det som ska vara avgiftsfritt ingår egentligen bara lunchen, men det blir en annan sak om fruktstunden är organiserad som den är på Talvidskolan säger Skolverkets jurist Ulrika Lindmark.

– Ja arrangerar man en fruktstund som alla ska delta i då får skolan se till att alla får en frukt.

Barnen på Talavidskolan har inte blivit av med sin fruktstund men nu ställer skolan istället fram en stor skål frukt för alla barn som inte har med sig egen:

– Vi har kvar våra fruktstunder genom att själva servera frukt på skolan, säger rektor Ulla Wihlborg.

Christine | Vad tycker du? Kommentera i artikeln!

Nä alla har inte råd med en frukt om dagen till ett eller flera barn!
Det är tyvärr sanning i dages cyniska sverige där tex folk står helt utan inkomst pga av sjukdom.

Alexandra Svedberg

alexandra.svedberg@
sverigesradio.se

036-215 66 24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.