Vimmerby

3 000 mer i lön för sjuksköterskorna

1:50 min

Distriktssköterskorna i Vimmerby kommun har fått nästan 3 000 kronor i lönelyft. Det är Vimmerby kommun som tagit initiativ till att kunna konkurrera med landstinget och andra kommuner. ”Det blev en överraskning” säger en sköterska.

Inom Vimmerby kommun har man under flera år pratat om att sjuksköterskorna som arbetar inom kommunen borde lyftas lönemässigt. Med en ny personalchef började det hända saker och i årets lönerörelse blev löneökningen i snitt 5,2 procent för sjuksköterskorna i kommunen och för specialistsjuksköterskorna i snitt 11 procent.

Sirpa Lumme som är verksamhetschef för verksamhetsområde hälso- och sjukvård i Vimmerby kommun säger till P4 Kalmar att det dels handlar om konkurrensen som finns gentemot landsting och andra kommuner men att det även är duktiga yrkesutövare som ska ha en bra lön.

Hur stor konkurrensen om sjusköterskorna är vet hon inte:

– Det är svårt att rekrytera så kan jag säga. Framförallt är det viktigt att vi också kan rekrytera specialistsjuksköterskor, så distriktssjuksköterskor är ju det vi vill ha, så därför blev det ett extra lönelyft för dem.

Kom som en övererraskning

Lönelyftet var något som sjuksköterskorna själva inte kände till.

– Nej, det gjorde vi inte. Så det blev en överraskning, en glad sådan, säger sköterskan Maud Nordin.

– Det känns ju uppskattande, att man gör ett bra jobb, säger hennes kollega Anne Carlford.

Generellt sett fick alla sjuksköterskor 1 000 kronor i löneökning, förutom det individuella påslaget, dessutom fick distriktssköterskorna ytterligare 1 500 kronor extra i månaden. Så för några innebar det ett lyft på nästan 3 000 kronor varje månad.

Jobbar på samma sätt

Trots höga lönelyft har det inte förändrat sättet de arbetar på säger Maud Nordin.

– Nej, nu är vi ju väldigt stolta som kår ändå, och vi gör ett bra jobb och det är ju inget som vi överdriver nu i och med det här, för vi jobbar bra som vi gör, säger hon och tillägger att hon vet att deras chef också känner så.

Däremot tror de att lönelyftet kan locka fler till Vimmerby kommun.

– Ja det tror jag faktiskt och det hoppas jag, säger Anne Carlford.

Och Maud Nordin håller med.

– Jo det tror jag också på. För det här är ju ett sätt för arbetsgivaren att visa att vi är värda mer än vi haft i lön, så det är en väldigt fin gest tycker vi.

Fråga

Johanna Lindblad Ahl

Johanna Lindblad Ahl. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.