Kalmar

Rektorn: "Rugbyn inte mitt ansvar"

1:46 min

Lars Kaggskolans rektor Carl Peter Lindén hade inte hört talas om att tre elever skadats under en rugbyträning. ”Det är heller inte mitt ansvar” säger han och hänvisar till elevkåren som är en förening fristående från skolan.

De flesta engagerade i mattrugbymatcherna mellan Lars Kaggskolan och de andra två stora gymnasieskolorna i Kalmar är mellan 17 och 19 år. Ingen vill i dag ta ansvar för vad som händer under matcherna.

– Det är lite på egen risk, säger 17-åriga Jenny Smith som är ansvarig för rugbyn i Lars Kaggskolans elevkår.

– Det är därför vi har de här prova-på-träningarna som inte är lika hårda som den riktiga matchen eller de riktiga träningarna. Just för att man ska lära sig att vilken teknik man använder och det är viktigt för att förhindra skador.

Jenny Smith tror att brist på teknik kan vara en orsak till att spelare skadas. För att minimera den risken så uppmuntrar elevkåren de som vill söka till laget att komma på träningarna som anordnas innan uttagningsmatchen. Mer än vad elevkåren gör i dag kan den inte göra, tycker Jenny Smith.

"Eleverna vill att vi ska hålla oss utanför"

Lars Kaggskolans rektor Carl-Peter Lindén vill heller inte ta på sig något ansvar för det som händer utanför skoltid. När P4 Kalmar ringer honom förstår han inte varför hans kommentar skulle vara intressant:

– Jag har inte hört talas om att någon skadats, och det är heller inte mitt ansvar.

Vems är ansvaret?

– Elevkåren anordnar detta helt själva. Elevkåren är en förening och vad de gör utanför skoltid är inte vårt ansvar. Eleverna vill att vi ska hålla oss utanför detta och det gör vi också.

Gör det någon skillnad att detta sker under skolans namn?

– Nej det spelar ingen roll. Det är ungefär samma sak som att om en olycka sker under en Kalmar FF-match så är det inte Kalmar kommuns ansvar. Det som eventuellt sker under skoltid lägger vi oss i men matcherna spelas på elevernas fritid och är därför inte vår sak.

På vilket sätt skulle ni kunna ta ansvar?

– Det enda sättet är att vi helt skulle ta över arrangemanget av rugbyn från elevkåren. Det vill varken skolan eller eleverna, säger rektor Carl-Peter Lindén.

Eleverna försäkrade av kommunen

De skadade eleverna är försäkrade av skolan, trots att matcherna sker på elevernas fritid. Kalmar kommun har en olycksfallsförsäkring som gäller för ungdomarna såväl i skolan som på fritiden.

Filip Hjertqvist bröt armen på två ställen under uttagningsmatchen för någon vecka sedan. Trots det tycker han att det är bra att man spelar mot äldre elever, men de behöver inte spela onödigt hårt.

– Visst det är kul att de kör hårt och ska sätta oss på plats, men jag tycker inte att man ska skada motståndarna, säger han.

Vad tycker du om rugbymatcherna?

Vad fungerar bra och vad är dåligt med rugbyn? Skriv en kommentar inne i artikeln!

Tre elever skadades

Foto: Tove Zackrisson/Sveriges Radio.

#text=4708454#två gånger till sporthallen i Kalmar. Tre killar blev rejält skadade av äldre ungdomar.

"En fin tradition"

#text=4709938#Hannes Skarin tycker att rugbyn mellan skolorna är en bra tradition, trots den våldsamma matchen.

Tidigare artiklar

Fakta: Skolrugbyn i Kalmar

Mattrugbyn uppfanns 1969 i Kalmar och har blivit tradition genom de årliga matcherna mellan gymnasielagen Stagg/Jenny och Kagg. Varje år möts skolornas dam- och herrlag. Matcherna arrangeras av skolornas elevkårer.

Vet du mer om skolrugbyn i Kalmar?

Tipsa P4 Kalmars nyhetsredaktion genom att mejla till nyheter.kalmar@sverigesradio.se eller ring 0480-59 000. Du kan vara anonym och behöver inte medverka i radio om du hör av dig.

Tove Zackrisson

Tove Zackrisson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
nyheter.kalmar@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.