Kalmar

Små åar kan rädda gäddorna

1:25 min

Åar och bäckar kan rädda Östersjöns gäddor. Det menar Olof Engstedt på Linnéuniversitetet som har studerat gäddorna i Kalmarsund. Enligt honom är små sötvattendrag extremt viktiga för gäddorna.

– Gäddan behöver inte så mycket för att gå upp och leka, det kan räcka med ett litet dike. Om man kan åkerskapa gamla lekmarker för gäddan i bäckarna kan det bidra till ett stort gäddbestånd i havet.

För runt 20 år sedan kom larmrapporter från Kalmarsund att gäddorna var på väg att försvinna. Sedan dess har rapporter kommit från i stort sett hela Östersjön om att gäddorna är illa ute.

Vandrar ut från sötvatten

Ett effektivt sätt att rädda gäddorna är att se till så att det blir många nya yngel och då behövs det lekplatser.

I en avhandling har Olof Engstedt tittat på var Östersjöns gäddor leker och nästan 45 procent av de gäddor som man fångat i havet har vandrat ut från sötvatten.

Vattenkraft påverkar inte

Då det är både lättare och billigare att åtgärda en liten bäck än en stor havsvik är det där man bör sätta in resurserna, enligt Olof Engstedt. Framför allt som man i regel inte behöver bry sig om det finns vattenkraft längre upp i vattendragen. Det är inget som gäddorna påverkas av.

– Många av småbäckarna kan man rensa lite på hinder och skapa översvämningsmarker långt ner i systemen, för vi har visat att gäddor som går upp i åar leker väldigt långt ner. Då kan man avsätta ytor för ”gäddfabriker” som vi kallar dem utan att det tar särskilt mycket mark i anspråk.

Pav Johnsson bloggar om natur

P4 Kalmars naturexpert och bloggare Pav Johnsson skriver om spännande fåglar, intressanta naturfenomen och upplevelser i den svenska naturen.

#link=364790#

Leif Johansson

Leif Johansson. Foto: Simon Leijnse/SR

Reporter
leif.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.